DF foreslĂĄr en tredje vej til Europol

Få dage inden folkeafstemningen om retsforbeholdet kommer der et vidtgående forslag fra nej-sidens bannerfører, Dansk Folkeparti. Det foreslår at genåbne Lissabon-traktaten for at sikre, at Danmark kan blive i det europæiske politisamarbejde, Europol, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

- Vi vil gerne have en forhandling om at fĂĄ den samme tilvalgsordning som Storbritannien, fastslĂĄr Morten Messerschmidt, medlem af Europa-Parlamentet for DF.

Hidtil har DF talt for, at Danmark bliver en del af Europol via en parallelaftale med EU eller ved, at danskerne stemmer om en begrænset tilvalgsordning, som kun handler om politisamarbejdet. 

Men ifølge Lissabon-traktatens protokol 22 - der muliggør den danske tilvalgsordning - kan Europol ikke tilvælges, uden at Danmark samtidig binder sig til et overstatsligt Schengen-samarbejde om EU’s åbne grænser. Med det nye forslag prøver DF at manøvrere sig uden om den direkte kobling mellem Europol og Schengen-samarbejdet. Det vil blokere for partiets mærkesag om at genindføre grænsekontrollen i Danmark.

DF går derfor efter en tilvalgsmodel, som den Storbritannien og Irland har. De deltager i Europol, men står uden for Schengen-reglerne. Forslaget kræver, at alle EU’s medlemslande bliver enige om at ændre traktaten, ligesom det skal godkendes af Europa-Parlamentet.

Det er urealistisk, fastslår flere juridiske eksperter, og justitsminister Søren Pind beskylder DF for at drive gæk med den danske befolkning.