Trods stramninger: Rekordmange søger stadig asyl i Danmark

Regeringens store asylpakke med 34 tiltag skulle tage toppen af antallet af flygtninge og migranter, der søger om asyl i Danmark. Men indtil videre har asylpakken ikke haft en virkning, skriver Jyllands-Posten torsdag.

I den første uge af november søgte 1.095 personer således om asyl i Danmark. Den 13. november præsenterede Venstre-ministre regeringens asylpakke, men alene i sidste uge har 1.175 udlændinge ifølge politiets registreringer søgt om asyl i Danmark.

Ifølge udlændingeminister Inger Støjberg er niveauet af asylansøgninger uændret højt, fordi hele regeringens asylpakke ikke er trådt i kraft endnu. Det forventer Inger Støjberg vil ske "meget snart." 

13 af de 34 tiltag er allerede faldet på plads – dem kan du læse mere om nederst i artiklen eller her - og torsdag fortsætter regeringen, Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne forhandlingerne i Finansministeriet om de resterende 21 punkter.

Stramninger i Sverige betyder flere stramninger i Danmark

Et af de emner, som partierne blandt andet skal diskutere, er den svenske asylpolitik. De massive flygtningestrømme, der lige nu søger mod Sverige, og har fået Sverige til at indføre midlertidig grænsekontrol, har nemlig fået den svenske regering til at foreslå strammere asylregler på den anden side af Øresund.

Det får Dansk Folkeparti til at kræve endnu flere stramninger:

- Hvis svenskerne kommer op på niveau med os, skal vi stramme yderligere op i forhold til dét, der ligger på bordet, siger Martin Henriksen til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti har flere gange krævet, at Danmark indfører grænsekontrol – det har både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Kristian Jensen (V), justitsminister Søren Pind (V), integrationsminister Inger Støjberg og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen indtil videre afvist. Deres argumenter kan du læse her.

Herunder kan du få overblikket over regeringens 34 punker til stramninger på asylområdet:

T2Toolbox embed

Sverige vil begrænse antallet af asylansøgere

Den svenske regering har lanceret en række nye stramninger på flygtninge- og asylområdet. Den nye pakke skal ifølge statsminister Stefan Löfven medvirke til, at Sverige skal få færre asylansøgere i fremtiden.

  • For ægtepar kræves det nu, at begge skal være fyldt mindst 21 år for at få retten til familiesammenføring.
  • Den svenske regering vil indføre id-kontroller på busser og tog til Sverige.
  • Nu skal opholdstilladelserne være tidsbegrænset for alle flygtninge, som ikke er kvoteflygtninge.
  • En midlertidig opholdstilladelse skal gælde i tre år for flygtninge og et år for subsidiær beskyttelse. Subsidiær beskyttelse med midlertidig opholdstilladelse skal ikke give ret til familiesammenføring.
  • Forsørgerpligt kommer til at gælde for alle, der ikke søger om familiesammenføring inden for tre måneder efter tildelingen af flygtningestatus.
  • Nu skal der kun ydes en opholdstilladelse af humanitære grunde i meget begrænsede tilfælde.
  • Endelig skal der indføres identitetskontrol i samtlige kollektive transportmidler i Sverige
  • Børn og familie, der allerede er blevet indregistreret i Sverige, er undtaget af de nye regler.
  • Udlændingeloven skal tilpasses efter EU's minimumsniveau senest i april. Det handler om en midlertidig lovgivning, som skal gælde i tre år.

Kilde: TT