Asylforhandlinger afbrudt: Derfor kan partierne ikke blive enige

Der er fortsat uenigheder mellem særligt regeringen på den ene side og Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne på den anden side, og derfor blev parterne torsdag middag ikke enige om en ny aftale på asyl- og udlændingeområdet.

Det store springende punkt er de såkaldte flygtningelandsbyer.

Socialdemokraterne foreslog for to uger siden, at staten skal oprette og drive en form for landsbyer, hvor flygtninge skal bo.

Det skal ifølge Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen være med til at tage noget af presset fra kommunerne. Tanken er, at flygtningelandsbyerne skal være en form for "mellemstop" mellem indkvartering i asylcentrene og indkvartering ude i kommunerne.

S-lederen har tidligere beskrevet, at landsbyerne skal indeholde boliger, god skolegang og mulighed for, at forældrene kan få et job uden for landsbyen. Håbet er, at kommunerne så kan vende tilbage til at fokusere på den nære velfærd for borgerne.

Dansk Folkeparti ønsker også flygtningelandsbyer, men partiet mener modsat Socialdemokraterne ikke, at der skal være mulighed for at arbejde uden for landsbyen.

Regeringen mangler overblik over økonomiske konsekvenser

Integrationsminister Inger Støjberg siger efter torsdagens forhandlinger, at regeringen mangler et overblik over de økonomiske omkostninger i forbindelse med etableringen af flygtningelandsbyerne, og at hun derfor ikke er klar til en bindende aftale på det område.

- Vi vil fra regeringen side ikke sætte gang i flygtningelandsbyer, inden vi ved, hvilken økonomisk indvirkning det får, men også hvilken virkning det får for integrationen, siger Inger Støjberg.

Regeringens embedsmænd vil nu regne på, hvad konsekvenserne af flygtningelandsbyerne bliver, men det vil Mette Frederiksen ikke vente på.

- Det er afgørende vigtigt for os, at vi samtidigt med, at vi beskytter dem, der har behov for beskyttelse, sikrer, at hverdagen og virkeligheden fungerer, og derfor skal kommunerne aflastes mere, siger Mette Frederiksen.

- En meget uheldig situation

Inger Støjberg afviser ikke, at flygtningelandsbyerne kan ende med at blive en realitet, men hun ærgrer sig over, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne stiller som krav, at det skal med nu.

- Jeg synes, det er en meget uheldig situation vi er i. Vi har en markant opstramning på udlændingepolitiken, som jeg selvfølgelig meget gerne vil have til at virke meget hurtigt, siger Inger Støjberg. 

Hun siger, at håbet var, at de nye stramninger skulle behandles i Folketinget inden jul, men at det nu kan blive svært.  

Meget tyder på, at der er enighed om stort set alle andre punkter. Men direkte adspurgt, om der ikke bare kan laves en aftale om de øvrige punkter undtaget flygtningelandsbyerne, svarer Inger Støjberg, at det er en samlet pakke, og at enkelte dele ikke kan tages ud. 

Hos Dansk Folkeparti siger udlændingeordfører Martin Henriksen, at Inger Støjberg bare kan lægge de punkter, der allerede er enighed om, til afstemning nu. På den måde bliver der hurtigere strammet op siger han.

Hør Dansk Folkepartis reaktion på de afbrudte forhandlinger her.

Det er uklart, hvornår forhandlingerne genoptages. En udfordring for parterne er også, at afstemningen om retsforbeholdet 3. december presser sig på.

I sidste uge blev 13 af de 34 foreslåede asylstramninger hastevedtaget. På listen herunder kan du få overblikket.

T2Toolbox embed