Analyse: Løkke har tabt dagsordenen til Thulesen Dahl

Det er lykkedes Dansk Folkeparti at få drejet EU-afstemningen over på et emne, som danskerne slet ikke skal stemme om: EU's asyl- og flygtningepolitik.

Dermed har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af ja-siden tabt EU-dagsordenen til Kristian Thulesen Dahl og DF.

Det vurderer TV 2's politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

- Det er lykkedes DF at få EU-afstemningen til at dreje sig om det, som den ikke skulle dreje sig om, siger han, og uddyber.

- Afstemningen skulle ikke handle om asyl- og flygtningepolitik, den skulle handle om det europæiske politisamarbejde, Europol, og bekæmpelse af international kriminalitet, hvor Danmark risikerer at stå uden for og derfor har brug for at være del i de overstatslige beslutninger.

En tillidsafstemning

DF har formået at vende folkeafstemningen til en tillidsafstemning, mener Peter Lautrup-Larsen. I stedet for politisk indhold, handler afstemningen nu om, hvorvidt vælgerne kan stole på, om Lars Løkke Rasmussen er en mand af sit ord, når han siger, han ikke vil indføre EU's asylpolitik uden en folkeafstemning.

- Vælgerne skal gøre op med sig selv: Hvilke politikere stoler vælgerne mest på – dem fra ja-siden eller nej-siden?

Støjberg: DF fører uhæderlig EU-kampagne

Under Venstres landsmøde i sidste weekend tog integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) talerstolen. Derfra rettede ministeren en stærk kritik af Dansk Folkepartis "uhæderlige" kritik af det politiske system i Danmark.

- Jeg har ikke respekt for den kampagne, de (DF, red.) fører op til EU-afstemningen. Den er falsk. Den er uhæderlig, og den bidrager med at skabe mistillid til det politiske system. Vi kan ikke have et system, hvor Danmarks næststørste parti påstår at man slet ikke kan regne med de politiske aftaler, der bliver indgået, sagde hun.

Artiklen fortsætter under videoen

Støjberg langer ud efter DF ved Venstres landsmøde i Herning

- Det er ikke noget tilfælde, at det er regeringens mest populære minister, der går til angreb. Hun har måske den største troværdighed på dette område, siger Peter Lautrup-Larsen

- Hun holder liv i en debat, som man i virkeligheden helst vil undgå på ja-siden, men det er altså tvunget af nødvendighed, fordi DF har fået sat emnet på dagsordenen og har medvind hos vælgerne, fortsætter han.

Hver anden dansker stoler ikke pĂĄ garanti

En ny Megafon-måling for TV 2 og Politiken viser nemlig, at et flertal tvivler på, at denne afstemning ikke kommer til at have betydning for asylsamarbejdet og den danske tilslutning til det.

Målingen viser, at 54 procent af de danske vælgere tror, at et ja ved folkeafstemningen ”på sigt vil føre til, at Danmark tilslutter sig EU’s asyl- og indvandringspolitik”. Kun 13 procent tror ikke, det vil ske.

Asyldebat kan afgøre valget

- I sidste ende er der så mange indviklede ting og ubekendte faktorer at vælgerne bliver nødt til at gøre op med sig selv om, hvem de tror mest på. Det bliver ligeså meget en troværdighedsafstemning, som det bliver en afstemning om konkret indhold, siger Peter Lautrup-Larsen.

For selvom emnet faktisk slet ikke har noget med afstemningen, kan asyldebatten komme til at afgøre valget, mener han.

Derfor stemmer vi om retsforbeholdet

  • Danmark har haft et retsforbehold siden 1993, hvor vi stemte ja til den sĂĄkaldte Edinburgh-afgørelse.
  • Forbeholdet betyder, at vi ikke tilslutter os EU-regler om retlige og indre anliggender, som oftest varetages af politi eller retlige myndigheder.
  • Venstre, Socialdemokraterne, de Konservative, Radikale og SF anbefaler at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning den 3.december 2015, hvor Danmark samtidig aktivt tilslutter sig 22 tilvalg af nuværende EU-retsakter for omrĂĄderne politisamarbejde, strafferet, børn og familie samt handel over grænserne.
  • Derudover tilslutter Danmark sig tre retsakter, der ikke er endeligt udarbejdet, vedrørende Europol, Eurojust og PNR-registret, sĂĄ der i alt vil være tale om tilslutning til 25 retsakter.
  • Ja-partierne vil fortsat takke nej til 10 af de retsakter, som vi i dag har et forbehold overfor. Blandt andre EU's asyl- og indvandringspolitik. 
  • Danskerne skal stemme om at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning og ikke om at sløjfe retsforbeholdet fuldstændigt.