Støjberg står fast: Vil ikke indføre grænsekontrol som Sverige og Norge

Selv om Norge og Sverige nu har skærpet deres grænsekontrol, mener udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke, at Danmark skal følge efter. Det ville være både unødvendigt og uhensigtsmæssigt, påpeger hun i et interview med TV 2.  

- Hvis vi kommer i en situation, hvor vi har svært ved at håndtere indstrømningen til Danmark, kan det blive nødvendigt. Inden da tror jeg ikke vi skal ønske os det – fordi det kan føre til, at vi får flere asylansøgere. Simpelthen fordi, at man, hvis der er grænsekontrol, vil skulle afgive sit fingeraftryk, når man kommer til Danmark, forklarer ministeren.

Fingeraftrykket er det, der reelt afgør, hvor man søger asyl. Den øgede kontrol betyder altså ikke, at man nødvendigvis kan sende asylansøgere tilbage, lyder det fra ministeren.

- Kommer man til Sverige og vil syge asyl der, skal Sverige behandle asylsagen. Det er fuldstændig uvedkommende om der er grænsekontrol eller ej. De flygtninge og migranter, der kommer til Sverige i dag bliver behandlet ligesom de er blevet hidtil, siger Inger Støjberg med henvisning til, at de af den svenske regering foreslåede stramninger af eksempelvis reglerne for familiesammenføring først vil kunne træde i kraft til foråret.

Udviklingen kan ikke styres

Regeringen følger situationen nøje og har ifølge Inger Støjberg en ”praktisk tilgang” til grænsekontrol og altså ikke en ideologisk.

- Vi ser på om det kommer til at føre til flere asylansøgere i Danmark eller om det bliver status quo. Og så handler det selvfølgelig om, at vi skal kunne håndtere situationen, siger hun.

Inger Støjberg erkender, at det er ganske svært at styre, hvorfor regeringen har måttet opjustere tallet for forventningen .

- Vi kan ikke styre udviklingen fra den folkevandring, der foregår. Det må være åbenlyst for enhver at de forhold, vi eksempelvis ser i Tyskland med kansler Merkels udmeldinger har altså gjort, at tilstrømningen er enorm i øjeblikket. Sammenligner vi os med andre europæiske lande, har vi trods alt haft en vis succes med de opstramninger, vi har gennemført – og nu kommer der en række flere, siger hun.

Det ligger ifølge Inger Støjberg helt fast, at Danmark ikke kommer til at hjælpe vores naboer på den anden side af sundet,

- Jeg føler ærligt talt ikke, at jeg skal rydde op efter den svenske udlændingepolitik, som har været lempelig i mange, mange år. Det kan jeg lige så godt sige, som det er.