Lobbyister betaler mad og valgkampsbidrag til politikere

Det er ganske normalt, at politikere fÄr mad og valgkampe betalt af lobbyister. Det viser en rundspÞrge blandt folketingsmedlemmer, hvor halvdelen svarer, at de har fÄet en modydelse af en eller anden art af en lobbyist.

32 procent af politikerne har fÄet en middag, 24 procent har fÄet valgkampsbidrag, og i alt svarer 50 procent af folketingsmedlemmerne, at de har fÄet modydelser af lobbyister. Det tÊller ogsÄ omtale i medier, rejser og gaver. I alt har 50 folketingsmedlemmer svaret i rundspÞrgen som er foretaget af bureauet Advice.

Befolkningen er imod

Den danske befolkning er ikke begejstret for, at politikere fÄr betalt mad og valgkampe af lobbyisterne. I en meningsmÄling lavet af Megafon svarer hele 85 procent, at det ikke er okay.

I USA mÞder praksissen ogsÄ kritik. Her er der strikse love om, hvordan politikere mÄ omgÄs lobbyister, hvad de mÄ tage imod, og hvordan det skal registreres. Den amerikanske professor James Thurber har arbejdet pÄ lobbyismelovgivning med Obama, dengang prÊsidenten stadig var senator, og han fortÊller, at selv en gratis frokost har betydning:

- Jeg tror, at en af de stĂŠrkeste normer her i livet er gensidighed. Efter kĂŠrlighed er det gensidighed. Jeg hjĂŠlper dig, hvis du hjĂŠlper mig. SĂ„ hvis nogen – og vi har forskning pĂ„ omrĂ„det – hvis nogen giver dig ting, sĂ„ fĂžler du dig forpligtet til at hjĂŠlpe dem, eller i det mindste hĂžre deres argumenter. SĂ„ hvis du konstant bliver trakteret godt, sĂ„ vil du ikke vĂŠre rigtig hĂ„rd mod dem, der gĂžr det, siger James Thurber.

Er du usikker pÄ, hvad lobbyister er for nogen? SÄ se denne enkle forklaring: 

Politikere vil ikke snakke om det

TV 2 ville meget gerne have snakket med en politiker om hvorfor, de mener, der ikke er noget galt i at tage imod en middag fra en lobbyist, men de har ikke Ăžnsket at stille op til interview:

”Jeg betragter ikke mad under et mþde som en gave”, ”jeg deltager ikke”, skriver et folketingsmedlem.

Et andet medlem, der har fĂ„et valgkampsbidrag, gĂ„r ind for Ă„benhed pĂ„ omrĂ„det, ”men jeg vil ikke udstilles som en reprĂŠsentant for samtlige politikere, fordi jeg faktisk mener, der skal Ăžget Ă„benhed til,” skriver politikeren.

Et tredje medlem, der har vĂŠret i USA pĂ„ et stĂžrre firmas regning, er ogsĂ„ skeptisk overfor lobbyister, sĂ„ ”det ville vĂŠre underligt at blive fremstillet som eksponent for den ’anden side’ af argumentet”, skriver folketingsmedlemmet.

Et fjerde folketingsmedlem siger direkte: ”Jeg gider ikke stĂ„ og ligne Komiske Ali”.

Politik til salg

TV 2 sender onsdag klokken 20.50 dokumentaren 'Politik til salg'.

Her fÞlger TV 2 den private lobbyist, Mads Christian Esbensen, der lever af at pÄvirke politiske sager.

FÞlg hans arbejde pÄ og uden for Christiansborg.