S efter svenske stramninger: Danmark kan meget vel få flere flygtninge

Det får ikke nødvendigvis konsekvenser for tilstrømningen af asylansøgere til Danmark, at den svenske regering nu vil stramme landets udlændingepolitik. Det mener i hvert fald Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth

- Når man kigger på hvor mange, der søger mod Sverige, så er der den effekt, at folk søger til et land, hvor de har familie og venner. På det seneste er der kommet cirka ti gange så mange asylansøgere til Sverige som til Danmark, siger Marcus Knuth til TV 2.

Hos Socialdemokraterne undres udlændingeordfører Dan Jørgensen over den udmelding. Selv om han endnu ikke har læst hele udspillet fra den svenske regering i sin helhed, mener han, det er helt åbenlyst, at Sveriges stramninger vil kunne betyde, at der kommer betragteligt flere asylansøgere til Danmark.

- Hvis Marcus Knuth føler sig sikker på, at Danmark ikke vil få flere, så synes jeg ærligt talt, det er kritisabelt. Regeringspartiet bør være forberedt på, at en sådan situation kan opstå. Ellers ender vi jo igen med, at regeringen skyder forkert i forhold til, hvor mange de tror, der kommer, siger Dan Jørgensen til TV 2.

Man skal være døv og blind

Forberedelse er nødvendigt for at kunne håndtere situationen, påpeger han og langer ud efter regeringens evne til at handle.  

– Risikoen for at få betragteligt flere flygtninge er til stede nu. Det skal man da være både døv og blind, hvis ikke man kan se. Det nytter ikke bare at krydse fingre og håbe på, at der ikke sker noget. Det har regeringen allerede gjort rigtig mange gange den tid, den har siddet. Det er sjældent effektivt, lyder det fra Dan Jørgensen.

Marcus Knuth langer til gengæld ud efter den svenske socialdemokratisk ledede regering.

- Vi har længe sagt, det ville komme, men det er kommet noget hurtigere end ventet. Det er åbenlyst, at situationen i Sverige har været kaotisk længe. Den svenske regering har indtil nu afvist at komme med stramninger af betydning, siger, der beskriver de bebudede stramninger som ”ikke nær så omfattende” som dem, den danske regering har sat i værk.

Knuth afviser: Vi skal ikke tage flere

Og Marcus Knuth afviser, at Danmark melder sig til at tage flere asylansøgere af den grund, at det svenske asylsystem er under pres.

- Svenskerne har i meget lang tid sagt, at alverdens flygtninge kan komme til Sverige. Når systemet braser sammen begynder de at kræve, at vi tager flere. Vi har ikke bedt om flere. Det har Sverige. Svenskerne er nok ved at indse, at de ligger som de har redt, og at de har været lidt naive, siger Marcus Knuth.

Dan Jørgensen mener, at de svenske stramninger illustrerer, hvorfor Folketinget i sidste uge måtte lade hånt om høringsfrister og skynde sig at behandle de seneste stramninger af asylpolitikken.

- Det var der nogle partier, der slet ikke kunne forstå hvorfor vi havde så travlt med, men det viser sig jo nu hvorfor, siger han.