Regeringen vil give 17-årige kørekort

Det skal være muligt at køre bil, når man er 17 år.

Det mener regeringen, som har inkluderet forslaget i den vækstpakke, der blev præsenteret på et pressemøde i Nørre Snede mandag middag. Det skal imidlertid være som en forsøgsordning, hvor den 17-årige det første år skal køre sammen med en voksen.

- Det vil give en bedre fremkommelighed på landet. Hvis mor eller far sidder ved siden, bliver de også fortrolige med at køre med en voksen, de har tillid til, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Også aldersgrænsen for knallertkørekort bliver sat ned, hvis vækstpakken bliver stemt igennem. Den er i dag på 16 år, men skal sænkes til 15, mener regeringen.

Findes i flere andre lande

Forslaget har været fremsat flere gange i det seneste år, men det er første gang, det bliver inkluderet i en stor pakke fra regeringen.

De blå partier fremsatte det under den tidligere regering, men kunne ikke ved den lejlighed få flertal. Efter Venstres sejr ved valget i juni, kom forslaget frem igen i juli, men det har altså ikke været til afstemning i folketingssalen.

Det er en ordning, der allerede findes i flere af vores nabolande. Her kan du få et overblik over, hvordan reglerne for at få kørekort er i en række andre lande:

Stor fokus på trafik

Flere andre forslag i vækstpakken omhandler også trafik. Blandt andet bliver nogle færger meget billigere, mens pendlerprisen for Storebæltsbroen falder med en fjerdedel.

Hastighedsbegrænsningen på udvalgte motortrafikveje bliver hævet, mens de samme gør sig gældende for godkendte campingvogne og traktorer.

I alt er vækstpakken på ni milliarder kroner. 

Hovedpunkter i vækstplanen

- Billigere at pendle over Storebælt.

- Nedsættelse af færgetaksterne til småøer.

- Kørekort til 17-årige.

- Større dagligvarebutikker i provinsen.

- Mere bebyggelse nær strande og kyster.

- Bedre bredbånds- og mobildækning.

- Bedre lånemuligheder for gældsplaget landbrug.

- Ændrede lånemuligheder for boliger.

- Tilladelse til flere sommerhusområder.

Se de 100 initiativer her.