Løkke om gyser-måling: Kan godt forstå folk er i tvivl

Med kun ti dage til afstemningen om retsforbeholdet viser en ny Megafon-måling dødt løb mellem blokkene, mens mange vælgere er i tvivl om hvad de skal stemme.

Det kan reelt være op mod 40 procent af vælgerne, der ikke ved, om de skal stemme ja eller nej, og det forstår Statsminister Lars Løkke Rasmussen godt.

Det siger han mandag eftermiddag under et pressemøde på Marienborg.

- Jeg kan godt forstå, at der er mange, der er i tvivl, og jeg tror, en del af tvivlen har sit afsæt i, hvad det her handler om, og hvad det ikke handler om, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger, at han ikke tager noget for givet i forhold til valgets udfald, og derfor er det vigtigt at give den ”fuld energi” i valgkampens sidste fase for at oplyse danskerne om, hvad det præcist er, de skal stemme om, siger han.

- Jeg føler mig tryg ved, at danskerne på et oplyst grundlag vil vælge det trygge og det sikre for Danmark, siger han.

Et ja er det trygge valg

På pressemødet nævnte Lars Løkke Rasmussen nok engang, at afstemning om, hvorvidt retsforbeholdet skal bestå eller erstattes af en tilvalgsordning, ikke handler om en fælles flygtninge- og asylpolitik.

Det er særligt Dansk Folkeparti, der har argumenteret for, at et ja til tilvalgsordningen vil være et skridt mod en fælles EU asyl- og udlændingepolitik.

Det argument har Lars Løkke Rasmussen og senest Inger Støjberg forsøgt at skyde ned ved at henvise til, at der er udstedt en politisk garanti, som vil sikre, at dansk asyl- og udlændingepolitik ikke bliver lagt i EU, før danskerne er blevet spurgt ved en folkeafstemning.

Lars Løkke Rasmussen mener, at afstemningen den 3. december handler om deltagelsen i det europæiske politisamarbejde, Europol, som Danmark for øjeblikket står til at ryge ud af ved nytår.

- Hvis man er i tvivl, skal man stemme ja. Og det er måske det, der er lidt anderledes ved den her afstemning i forhold til så mange andre vi har haft; at det sådan set er ja'et, der er det trygge, siger Lars Løkke Rasmussen.

Nej siden: Danmark kan blive i Europol

Nej-siden argumenterer for, at Danmark med et nej stadig kan blive i Europol. Enten gennem en parallelaftale eller efter en ny, særskilt folkeafstemning, der kun handler om Europol og ikke også de andre retsakter, som der skal stemmes om den 3. december.

Men ifølge Lars Løkke Rasmussen, er det langt fra sikkert, at Danmark kan blive i Europol, hvis det ender med et nej.

- Medmindre vi stemmer ja den 3. december, så skaber vi usikkerhed, så ja’et er det trygge, og det synes jeg er et hovedargument, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren afviste at kommentere på, at det nu ser ud til, at forretningsudvalget i Region Syddanmark vil melde partifællen Carl Holst til politiet

Det viser målingen

Ville du stemme ja eller nej til tilvalgsordningen på retsområdet, hvis der var folkeafstemning i morgen?

Tallene i parentes viser målingen fra slutningen af oktober.

Ja: 41 procent (32)

Nej: 38 procent (28)

Ved ikke: 21 procent (40)

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 23.-26. november. 1.095 respondenter har medvirket i undersøgelsen.