Eksperter og EU skyder hul i nej-plan

Mens kampen om vĂŠlgerne bevĂŠger sig ind i en hektisk slutspurt, sĂ„r en rĂŠkke eksperter og EU’s MinisterrĂ„d alvorlig tvivl om nej-partiernes alternativer i tilfĂŠlde af et nej ved folkeafstemningen den 3. december om at ĂŠndre retsforbeholdet.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Nej-sidens forsikringer om, at Danmark kan blive i det europÊiske politisamarbejde, Europol, enten via en parallelaftale eller ved en ekstra folkeafstemning om en begrÊnset tilvalgsordning, hvor suverÊniteten kun overdrages, nÄr det gÊlder Europol, holder ikke vand, lyder det fra eksperter og garvede EU-diplomater.

- Danmark kan ikke vÊlge at have tilvalg pÄ Europol og opretholde retsforbeholdet pÄ alt det andet, som nejsiden foreslÄr. Man kan ikke have en specifik afstemning kun om Europol. Den gÄr ikke.

Det siger Henning Bang Fuglsang Madsen SĂžrensen, der er EU-forsker ved Syddansk Universitet.

Jurist afviser nej-sidens model

OgsĂ„ et nyt svar, som EU’s MinisterrĂ„d senere pĂ„ ugen sender til EU-Parlamentet, sĂ„r tvivl om nej-sidens plan. Den tidligere topdiplomat Poul Skytte Christoffersen, der bĂ„de har vĂŠret med til at forhandle tilvalgsordningen og Danmarks tidligere parallelaftaler pĂ„ plads, siger, at rĂ„dets svar "gĂ„r meget langt i retning af at udelukke andre former for dansk tilknytning til Europol end brug af tilvalgsordningen."

Topjuristen Per Lachmann, der ogsÄ deltog i forhandlinger om tilvalgsordningen og i dag er tilknyttet den proeuropÊiske TÊnketanken Europa, afviser ogsÄ nej-sidens model.

Samme budskab om, at et begrÊnset tilvalg ikke er muligt, kommer ogsÄ fra den tidligere leder af MinisterrÄdets juridiske tjeneste Jean-Claude Piris, der bÄde var med til at udarbejde de danske forbehold og tilvalgsmodellen.

DF’s medlem af EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, afviser kritikken og fastholder begge alternativer og nej-sidens garanti om, at Danmark kan blive i Europol efter et nej