V-borgmester til regering: Det koster penge at integrere nydanskere

- EU-kommissionen forventer, at en million asylansøgere vil krydse grænsen til EU alene i år. Og herhjemme har vi været nødt til at opjustere vores prognose for 2016 til 25.000. Det er et meget højt antal. Det er faktisk også for mange.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i hans velkomsttale til Venstres landsmøde lørdag.

Problematiken fylder meget i Venstres bagland, da det er ude i kommunerne, at de nytilkomne flygtninge skal huses og integreres. Mogens Gade, der er borgmester i Jammerbugten i Nordjylland, siger at det store antal af nytilkomne skaber store udfordringer, fordi "den pris vi får af staten i forhold til at integrere de her nydanskere, er for lille".

- Det betyder jo, at vi bliver angrebet i forhold til vores kerneydelser som hjemmehjælp, børnepasning og folkeskole. Derfor er det vigtigt, at vi får en aftale med regeringen, hvor regeringen betaler for den ydelse de forlanger, lyder det videre fra Mogens Gade. 

Mogens Gade er ikke alene med sin kritik. Martin Rømer Falck, Venstre-medlem i Ringsted, udtrykker bekymring overfor de det høje antal af flygtninge, som lige nu kommer ind over den danske grænse, og de asylansøgere vi kan se frem til i 2016.

- Det bekymrer mig da. Vi kan jo alle sammen se i pressen, hvilke problemer det skaber rundt omkring i landet. Det presser kommunerne ved, at gadebilledet lige pludselig er påvirket af de mange flygtninge. De skal jo også have et sted at bo, siger Martin Rømer Falck.

Ligesom Mogens Gade mener Martin Rømer Falck, at kommunerne selvfølgelig skal tage imod flygtningene, men at de skal have økonomisk hjælp fra staten til at udføre det arbejde, der følger med.

Martin Damm, der er formand for Kommunernes Landsforening (KL), forventer at kommunerne kan se frem til flere penge, når regeringen og KL i begyndelsen af det nye år skal genforhandle kommunernes udgifter til flygtninge.