Vigtigt at tage stilling den 3. december

Den 3. december skal vi tage stilling til, om Danmarks forbehold på det retlige område skal afskaffes eller bibeholdes. Det skal vi, fordi Grundlovens tale er klar, når det drejer sig om afgivelse af suverænitet: Enten skal dette vedtages af fem sjettedele af Folketingets medlemmer, eller også skal danskerne spørges ved en folkeafstemning.

Det skal vi være glade for. Grundlovens paragraf 20 sikrer nemlig en levende demokratisk debat, hvilket betyder at danskerne faktisk er blandt de folk i Europa, som ved allermest om EU. Ganske enkelt fordi vi har skullet tage aktivt stilling ad flere omgange.

Som med alle andre valgkampe vedrørende EU lever den lidt sit ”eget liv”. Det er bestemt ikke hver eneste lygtepæl, der er optaget af valgplakater, og i medierne er emnet også til at overse. Men det gør ikke spørgsmålet mindre vigtigt. Snarere tværtimod. For intet kan være vigtigere for et land end netop spørgsmålet om selvbestemmelse.

Det danske folkestyre er sådan indrettet, at vi alle bliver taget med på råd i dette spørgsmål. I andre lande vælger man politikere, som så tager stilling til alle spørgsmål på vegne af befolkningen, mens man i et land som Schweiz ofte har folkeafstemninger, da dette blot kræver underskrifter fra en gruppe borgere. I Danmark har vi efter min opfattelse en fin balance. Vi skal ikke i tide og utide rende til folkeafstemninger, men have mulighed for at tage stilling, når noget stort er på spil.

Jeg kan derfor kun opfordre alle til at tage stilling. Der findes masser af informationer om det, vi skal stemme om den 3. december – for det er nemlig også en af ”forpligtelserne” i et folkestyre; at man søger et sagligt grundlag at tage stilling på. På den måde kræver demokratiet også en gang i mellem lidt af os. Til gengæld får vi et levende og oplyst folkestyre. Husk derfor at stemme.