Retarderet bror får statsborgerskab efter avisomtale

En retarderet mand fra Aarhus er torsdag blevet tildelt statsborgerskab, efter at Politiken omtalte sagen tidligere på dagen.

Hele sagen drejer sig om to retarderede brødre fra Aarhus på 31 og 32 år. Folketingets Indfødsretsudvalg stemte for at give den ene af brødrene dispensation fra de normale kriterier for danskkundskaber og paratviden, mens den anden bror fik et nej.

Er på samme niveau

Det til trods for at begge brødre begavelsesmæssigt er på niveau med et barn under tre år, ifølge Politiken.

Sagen vakte opsigt, og torsdag formiddag har Folketingets Indfødsretsudvalg holdt møde. Efterfølgende har udvalget bedt udlændinge- og integrationsministeren, Inger Støjberg, om at lave et ændringsforslag til loven om indfødsret.

Jurist: Vilkårlighed er et problem

- Jeg synes, det er rigtig godt, at de har valgt at give ham dispensation. Det kunne nu forhåbentlig heller ikke have endt anderledes i den sag. Men principielt er der jo stadig et problem i forhold til den vilkårlighed, vi har set.

Sådan siger jurist og souschef på Gellerupparkens Retshjælp, Mona Matten, til Politiken. Hun har varetaget sagen for de to brødre.

EL: Det er for vilkårligt 

Enhedslistens indfødsretsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kaldte dispensationsbehandlingen ren bingo. Hun er glad for, at begge brødre nu har fået dispensation, men hun mener stadig, at afgørelsen i statsborgerskabssager er alt for vilkårlige.

- Men at en tur i Politiken giver dispensation, understreger jo sådan set også blot Bingo-reglerne. Altså at det er totalt vilkårligt hvad der skal til for at få statsborgerskab. Hvad med alle dem, der ikke har en advokat med flair for pressearbejde?, spørger hun i avisen.

Vejen til statsborgerskab

Man skal som udenlandsk statsborger ansøge om at få et dansk statsborgerskab. Reelt ansøger man om at blive optaget på et særligt lovforslag som bliver behandlet hvert halve år af Folketingets Indfødsretsudvalg.

Betingelserne for at blive optaget på listen, som bliver godkendt hvert halve år, blev strammet mandag. 

Der er mulighed for at få dispensation for nogle af kravene. 

Unge udlændinge, som er født og opvokset i Danmark, kan under visse omstændigheder få dansk statsborgerskab.

Det er Justitsministeriet, som behandler ansøgninger om dansk statsborgerskab.

Sagsbehandlingstiden er omkring 12-16 måneder.

Kilde: Justitsministeriet.dk