DF afviser kritik af finanslov: Vi har leveret

Der blev drukket champagne hos Liberal Alliance, de Konservatives formand Søren Pape kunne næsten ikke være i sig selv af glæde og bilforhandlerne jubler. 

Det er finansloven, det drejer sig om. For mens glæden var stor hos blå blok over finansloven, var raseriet lige så stort på den anden fløj - Bjarne Corydon, næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe og tidligere finansminister, mener finansloven er socialt skæv.

- Det er os, der har noget i forvejen, der får mest ud af det her, sagde Bjarne Corydon, og en åbenlyst vred Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører hos Enhedslisten (EL) skød med skarpt mod Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Det er DF, der sikrer, at der er et flertal bag finanslovsforslaget.

- Det er fuldstændig vanvittigt - og helt ufatteligt, at Thulesen Dahl vil lægge stemmer til sådan en finanslov. DF gik til valg på bedre velfærd og mere lighed. Han står tilbage som sådan en form for afpillet kylling, sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

Men den kritik afviser Kristian Thulesen Dahl overfor TV 2.

- Vi leverer en realvækst i den offentlige sektor næste år, siger Kristian Thulesen Dahl.

Tre hovedprioriteter

Han siger, at DF havde tre hovedprioriteter op til finanslovs-forhandlingerne.

- Vi havde tre hovedprioriteter. Vi ville have løftet sundhedsområdet, vi ville have gjort noget ved ældreområdet, og vi ville have et bedre politi. Vi har fået 2,4 milliarder til sundhedsområdet, altså til vores sygehuse, blandt andet, vi har fået en værdighedsmilliard til de ældre så de ældre får en mere værdig pleje, og vi har fået afsat næsten to mia. over de næste fire år til et bedre politi og flere politibetjente, siger Kristian Thulesen Dahl, der siger DF er kommet igennem med sine hovedprioriteter.

- På den måde kunne vi hakke af ved vores hovedprioriteringer. Og så har vi selvfølgelig ikke noget imod at være med til en finanslov, hvor nogle flere danskere får råd til at køre i en bedre bil, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han vil dg ikke afvise, at regeringens villighed til at levere asylstramninger også har hjulpet på DF's velvilje i finanslovsforhandlingerne.

- Vi har glædet os over den kursændring, regeringen tog i sidste uge. Det har meget, meget stor betydning om vi får gjort noget her, siger Kristian Thulesen Dahl.

-

Hovedpunkter i finansloven for 2016

* Sundhedsområdet får i alt tilført 2,4 milliarder kroner i 2016. Pengene gives med "fokus på ældre" og skal gå til hurtigere udredning og behandling, indsats for demente og ældre medicinske patienter, løft til fødeafdelinger og tryghed for akuthjælp i alle dele af landet.

* Der skabes en årlig "værdighedsmilliard" på ældreområdet. Pengene skal gå til udbredelse og implementering af en "værdighedspolitik" i alle kommuner.

* Der afsættes 1,9 milliarder kroner mere til politiet i de kommende fire år.

* Der indføres en "fast" udlændingepolitik, hvor flere omfattes af den nye integrationsydelse.

* Registreringsafgiften sænkes fra 180 procent til 150 for personbiler og motorcykler.

* Grundskylden fastfryses på beløbsniveau i 2016.

* Forældre, der sender deres børn i frie grundskoler, får en højere tilskudsprocent til betalingen.

* Boligjobordningen genindføres for 2015 og videreføres som en ny "grøn ordning" i 2016 og 2017.

* Der indføres et nyt kontanthjælpsloft, som skal øge incitamentet til at tage et arbejde.

* Der skabes en ramme på 150 millioner kroner om året til "vækst og udvikling i hele Danmark".

* NOx-afgiften nedsættes, og reklameafgiften annulleres.

* Der skabes bedre vilkår ved generationsskifte i familieejede virksomheder.

* En ny ramme på 75 millioner kroner årligt til fødevare- og landbrugspakke.

* Kompenserende miljøtiltag for lempning af landbrugets kvælstofregulering.

Kilde: Finansministeriet