Radikale: Asylaftale hastes igennem som var vi et diktatur

101 sider.

Så meget fylder den lovgivning, der gennemfører regeringens stramninger på asylområdet – og som førstebehandles i Folketinget onsdag eftermiddag. Lovforslaget blev fremsat tidligere på dagen – og skal allerede andenbehandles på fredag. Torsdagen kommer til at gå med spørgsmål, svar og ændringsforslag.

Det kompakte forløb får nu Radikale Venstre til at kritisere regeringen.

- Regeringen har tabt hovedet. Organisationer og offentlighed er ikke blevet hørt. De almindelige procedurer er sat helt ud af kraft, tordner Sofie Carsten Nielsen på Facebook.

Hun efterlyser, at nogle frivillige læser lovteksten igennem og kommer med input til partiet inden onsdag bliver til torsdag.

Partifællen Ida Auken sammenligner Danmark med Ungarn.

- Det er sådan, diktatoren Victor Orbán laver love. Sådan gør vi ikke i Danmark. Regeringen er gået i panik og dette er et angreb på vores demokrati. Det støttes af Liberal Alliance og Simon Emil Ammitzbøl der tidligere var forkæmpere for en retsstat. Det støttes af Søren Pind, der kalder sig frihedsminister, skriver hun.

LA: Det haster faktisk

Simon Emil Ammitzbøll svarer igen på Facebook.

- LA er meget tilbageholdende med hastelovgivning, men for én gangs skyld, er der faktisk tale om noget, der haster. Der er tale om at forberede Danmark på den situation, hvor der akut kommer et uoverskueligt antal udlændinge til Danmark, hvilket kan opstå, hvis Sverige eller Tyskland ændrer deres måde at håndtere flygtninge- og migrantsituationen på, skriver han.

LA-ordføreren fremhæver en såkaldt solnedgangsklausul, som Liberal Alliance har fået igennem. Noget, mange eksperter og politikere ”ofte har ønsket sig”, skriver Simon Emil Ammitzbøll.

- Det betyder, at muligheden for for 14 dage ad gange at suspendere 72-timers grænsen, udgår af lovgivningen om fire år, pointerer han.

Kritik på række

Også Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen langer ud efter det borgerlige flertals håndtering af loven om stramningerne. Hun kalder det ”skandaløst”, at Folketinget haster sagen igennem på tre dage.

- Det betyder jo at folketingsmedlemmerne ikke har en reel mulighed for at sætte sig ind i lovforslaget som i parentes bemærket er mere end 100 sider langt. Ligesom det betyder, at civilsamfundet som for eksempel dommere, advokater og menneskerettighedsorganisationer ikke har en jordisk chance for at komme med indsigelser, skriver hun i en skriftlig kommentar.

Også den liberale tænketank Cepos kritiserer hastebehandlingen og kalder det et "et brud med retsstatsprincippet", mens Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm beskylder regeringen for at pille ved "grundsøjlen i retssamfundet".