- Danmark kan og vil: Islamisk Stat skal udryddes

- Danmark kan og vil bekæmpe IS, for det er en organisation, der skal udryddes. Sådan lyder udmeldingen fra Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen og uddyber, at hvis det bliver nødvendigt, er Danmark klar til at udvide de danske F16-flys kampområde fra Irak til også at gælde Syrien.

Sådan lyder meldingen fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), efter Frankrig tirsdag har anmodet EU-landene om hjælp til at bekæmpe Islamisk Stat i Syrien.

 - Vi tager stilling, når de er klar til at blive udsendt, men vi kan ikke udelukke noget. Og hvis det er nødvendigt, er jeg også klar til, at de har et bredere mandat, siger Kristian Jensen og tilføjer om den aktuelle trussel fra terrororganisationen:

- Det vi kan se nu, er, at ISIL er en organisation, der truer vores sikkerhed. Ikke bare i teorien, men helt praktisk og konkret ved at gennemføre terrorangreb. De skal bekæmpes. Og det synes jeg, de skal gøre uanset, hvor de er henne. Og derfor skal vi overveje, hvad vi gør, når F16-flyene skal tilbage.

Danmark kan ikke deltage i EU-mission

De danske F16-fly er for øjeblikket hjemme i Danmark, men skal efter planen skal udsendes igen i 2016. I forhold til at udvide mandatet til også at gælde Syrien, bliver udfordringen for Danmark, hvordan missionen bliver skruet sammen.

Hvis den bliver i EU-regi, kan Danmark ikke deltage på grund af forsvarsforbeholdet. Bliver den derimod som i dag ledet af en international koalition eller af NATO, kan Danmark godt være med, siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Et andet spørgsmål er, om Danmark inden for folkeretten har mandat til at bombe i et land som Syrien, der - i modsætning til den irakiske regering - ikke har bedt om hjælp.

Her mener Kristian Jensen godt, at det kan lade sig gøre at bombe i Syrien, selvom præsiden Bashar al-Assad ikke har bedt om det.

- Det er helt inden for FN-sporet, at et land, der er truet, kan bede andre om hjælp, siger Kristian Jensen.

Men irakerne kan vel dårligt bede os om hjælp til at bombe i et andet land? - Jo, hvis det er sådan, at det land, hvorfra angrebet kommer, ikke har viljen eller evnen til at stoppe angrebene, så kan man faktisk godt. Og det viser sig nu, at Syrien ikke har evnen til at stoppe ISIL, siger udenrigsministeren.

Frankrig kaster bomber i Syrien

Efter terrorangrebet i Paris fredag svarede Frankrig igen ved søndag aften at kaste bomber over terrororganisationen Islamisk Stats højborg i Raqqa i det nordlige Syrien. Bomberne ramte ifølge det franske forsvarsministerium en kommandocentral, et rekrutteringscenter for jihadister, et ammunitionsdepot og et træningscenter for militante grupper.

Efter søndagens bomber har Frankrig udført flere luftangreb i samarbejde med amerikanske styrker, og USA vil gerne samarbejde med Frankrig om at intensivere bombningen af terrororganisationen IS i Syrien og Irak.

Det siger USA's vicesikkerhedschef, Ben Rhodes, til den amerikanske tv-station NBC i forbindelse med G20-topmødet i Tyrkiet.