Udenfor Borgen: Svin "angriber" kritisk politiker

Du kan se Udenfor Borgen pĂĄ TV 2 Play her

SF’eren Karsten Hønge og Venstres Erling Bonnesen er langt fra deres daglige arbejdsplads på Christiansborg i dagens udgave af programmet ”Udenfor Borgen”. De to politikere har skiftet de tæppebelagte korridorer på slottet ud med halmstrøelse og stanken af svinelort i en stald i Årslev på Fyn.

Udgangspunktet for debatten mellem de to politiske modstandere var regeringspartiets ønske om at lempe på de regler, der i dag begrænser landmændenes muligheder for at gøde markerne og de regler, der regulerer vandmiljøet.

Venstremanden Erling Bonnesen havde inviteret Karsten Hønge ud til svineproducenten Lars Hansen i Årslev. Lars Hansen krævede samme regler for danske landmænd, som de regler, der gælder for hans udenlandske konkurrenter.

- Hvis vi bare får de samme vilkår som landmænd i Sverige og Tyskland, så kan vi fortsat sikre indtjeningen og beskæftigelsen i dansk landbrug og fødevareproduktion, sagde Lars Hansen til de to politikere.

Han redegjorde for, at det faldende indhold af protein i dansk korn tvang ham til at importere soya-fodder fra udlandet.

- Det gør vores produktion dyrere. Men hvis vi får lov til at gøde en lille smule mere, så kornet får højere proteinindhold, så slipper vi for importen, sagde Lars Hansen.

Karsten Hønge svarede at landmændene mindede ham om narkomaner.

- I beder hele tiden om mere og mere. Bare et fix mere, så går det bedre. Vi skal bare lige have lov til at forurene lidt mere, så får vi en bedre økonomi, sagde SF’eren, som forklarede at hovedudfordringen for dansk landbrug efter hans opfattelse er den høje gæld.

Karsten Hønge sagde videre, at hverken samfund, miljø eller dyrevelfærd skal betale prisen for at landbruget har sat sig i for høj en gæld.

I forbindelse med denne anklage blev den kritiske SF-politikker angrebet af et svin, der napper ham i bukserne og puffer til ham.

Og  svinets ejer Lars Hansen frabad sig i bestemte vendinger sammenligningen med narkomaner.

- At sammenligne os med en narkoman, der er jeg godt nok ked af. Rigtigt meget ked af. Det fortjener danske landmænd altså ikke, sagde en tydeligt rystet landmand, der tabte tråden i sit svar.

Lars Hans sagde senere, at der ikke er dokumentation for at landbruget forurener. Og han fremhævede, at danske landmænd arbejder hårdt for sikre både beskæftigelse og dyrevelfærd.