Støjberg afviser asylhjælp, grænsekontrol og håndjern

Sverige vil på et EU-ministermøde om flygtningekrisen bede de øvrige europæiske lande om hjælp til at tage nogle af de mange flygtninge, som svenskerne i øjeblikket kæmper med at hjælpe.

Den dagsorden deles imidlertid ikke af den danske regering.

- Det er ikke et spørgsmål om at hjælpe svenskerne. Det er spørgsmål om, at vi får begrænset tilstrømningen til Europa, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Den svenske justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, mener ellers, at han på et formøde med de nordiske ministre har "mødt forståelse" for sit ønske om, at nogle flygtninge i Sverige skal omfordeles.

- Alle lande er pressede. Det er ingen hemmelighed, at vi gerne vil begrænse tilstrømningen til Danmark, så det ville være underligt at sadle om og sige, at vi gerne vil tage nogle af de flygtninge, som svenskerne har, siger Støjberg.

Ministrene skal blandt andet diskutere, hvordan man løser store udfordringer med at få registreret de tusindvis af flygtninge, som bevæger sig rundt på kontinentet.

Danmark fungerer i vid udstrækning som transitland, da mange ønsker sig videre til Sverige. Det kan man ikke umiddelbart gøre noget ved, hvis man skal forstå integrationsministeren.

- Vi ønsker ikke at lægge kvinder og børn i håndjern for at tvinge dem til at få taget fingeraftryk. Det vil blive det næste skridt, hvis man virkelig skal gå planken ud. Det ønsker ingen af os, siger Støjberg.

- Vi er ikke der, at vi diskuterer grænsekontrol. Der skal helt særlige ting til, før man kan indføre grænsekontrol. Der er vi ikke, siger ministeren.

Vil ikke kommentere Rohde-kritik

Integrationsministerens partikollega Jens Rohde, som sidder i Europaparlamentet for Venstre, opfordrer til, at Danmark kommer med i EU's fælles asylpolitik.

Han lægger samtidig op til, at Europa finder en løsning på, hvordan man modtager de tre millioner flygtninge, der ventes i løbet af de kommende år.

Det vil Inger Støjberg ikke kommentere. Hun henviser til, at hun ikke har hørt Rohdes kommentar.

Sverige vil under mandagens møde anmode om at få del i den allerede aftalte fordelingskvote, som Ungarn har givet afkald på.