Dansk Folkeparti vil have dyrepoliti: - Vi skal tage os af alle levende væsener

Når dyr bliver mishandlet, skal politiet være både bedre og hurtigere til at skride ind over for de skyldige.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, der i de igangværende forhandlinger om et nyt politiforlig bringer kravet om et dyrepoliti på banen.

Dansk Folkeparti mener, at sager om misrøgt af dyr i dag er et område, som ikke bliver prioriteret højt nok ude i de enkelte politikredse, og derfor ender det ofte med, at det er dyreværnsorganisationer, der står alene med opgaven.

Derfor har partiet under forhandlingerne foreslået, at der nedsættes et hurtigtarbejdende udvalg, der kan komme med anbefalinger til, hvordan politiets indsats i dyreværnssager styrkes.

- Vi synes, det er vigtigt, at vi tager os af alle levende væsener, og at man kommer det problem til livs, der er med, at der opleves meget lang sagsbehandlingstid hos politiet og domstolene i forhold til dyremishandling, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til TV 2.

Han henviser til, at sagsbehandlingstiden i dyreværnssager gennem en længere periode har været ”ekstrem lang”, og at lovovertræderne i virkeligheden ikke oplever konsekvenser i dag.

- Hvis der overhovedet sker noget fra myndighedernes side, så går der ekstrem lang tid, siger Peter Skaarup.

Ifølge Justitsministeriet var den gennemsnitslige sagsbehandlingstid over 400 dage i sager om dyremishandling.

Vil ikke tage ressourcer fra det aktuelle beredskab

Regeringens parlamentariske grundlag ønsker, at udvalget skal se på erfaringer fra andre europæiske lande og på den baggrund komme med sine anbefalinger til politikerne på Christiansborg.

Hvor mange betjente, der skal afsættes, og hvad det kommer til at koste, ved Peter Skaarup ikke endnu. Han forestiller sig, at det skal være de nuværende betjente, der skal videreuddannes, så de får en særlig ekspertise inden for dyremishandling.

Direkte adspurgt, om det ikke virker som en underlig prioritering at videreuddanne politibetjente til at varetage sager om dyremishandling i en tid, hvor polititiet i forvejen er hårdt presset med eksempelvis terrorbeskyttelse og indbrudsbekæmpelse, svarer Peter Skaarup:

- Det her er heller ikke noget, der kommer til at betyde, at man tager mandskab lige nu og her fra de vigtige opgaver, der er. Men vi vil forberede det til en situation, hvor vi har en mere normal tilstand hos politiet, og hvor man kan afsætte tid til det, siger Peter Skaarup.

Realistisk at forslaget kommer med i nyt forlig

Der er allerede i dag politikredse, hvor enkelte betjente har fået uddannelse i at håndtere sager om dyremishandling. Det er dog alt for få, mener Peter Skaarup.

Han erkender, at kravet om flere ressourcer til bekæmpelse af dyremishandling i de igangværende forhandlinger ikke er oppe på samme niveau, som diskussionerne om grænsekontrol, flere betjente i politikorpset og en ny politiuddannelse.

Alligevel anser han det for realistisk, at der i det nye politiforlig bliver nedsat et udvalg, som hurtigst muligt kan komme med anbefalinger, der kan skabe grundlag for konkrete politiske beslutninger.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten, SF og Alternativet forhandler for øjeblikket om en ny flerårig aftale for politiet.

Her er partiernes ønsker

Venstre

Venstre vil arbejde for, at alle indbrud i Danmark skal efterforskes i fremtiden. Grænsekontrol er partiet også klar til at styrke

Det Konservative Folkeparti

Vil udvide politikorpset med 1500 betjente.

Dansk Folkeparti

Vil over de kommende ti år udvide politikorpset med 2000 betjente. Derudover skal grænsekontrollen styrkes.

Liberal Alliance

Vil se på, om der kan frigøres økonomiske ressourcer ved at lade andre faggrupper overtage dele af politiets arbejde. Vil efter eget udsagn holde igen med pengene.

Socialdemokraterne

Har foreslået mobile politistationer, så politiets ressourcer bruges mest effektivt. Vil også forsøge at lette presset på Danmarks grænser ved at forhandle sig frem til flere betjente i grænseområderne, som skal patruljere og efterforske den grænseoverskridende kriminalitet. Partiet er også klar på at styrke grænsekontrollen.

Radikale Venstre

Vil prioritere politiets forebyggende indsats. Indsatsen skal som den nuværende forebygge rekruttering til både bande- og rockerkriminalitet i udsatte boligområder. Indsatsen bortfalder nu, hvis ikke der bliver tilført nye penge, lyder det fra De Radikale forud for forhandlingerne.