Stort flertal af danskerne: Læg bilagene frem, Messerschmidt

Næsten tre ud af fire danskere mener, at Morten Messerschmidt bør lægge alle regnskaber og bilag frem i i de verserende sager om EU-støtte.

Også selvom han ikke formelt er forpligtet til det.

Det viser en ny meningsmåling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

72 procent af danskerne er enten helt enig eller overvejende enig i, at Dansk Folkepartis store stemmesluger fra Europa-Parlamentsvalget i 2014 skal give offentligheden indsigt i de bilag og regnskaber, som har været genstand for heftig debat, siden Europaparlamentariker Rikke Karlsson forlod partiet i protest for 17 dage siden.

Det er kun omkring hver tiende dansker, der erklærer sig helt enig eller overvejende enig i, at Morten Messerschmidt ikke bør fremlægge noget.

Holdningen til spørgsmålet er relativt uafhængigt af politisk ståsted. Således svarer 66 procent af Dansk Folkepartis egne vælgere, at Morten Messerschmidt bør lægge alt frem.  

Betaler penge tilbage efter ”skødesløs og overdreven” brug af EU-midler

Målingen kommer samme dag, som Berlingske skriver, at Morten Messerschmidt som formand for EU-partiet MELD og den tilhørende fond FELD i denne uge har tilbagebetalt en million kroner til EU-Parlamentet.

Tilbagebetalingen sker efter, EU-Parlamentet i en intern rapport har rettet hård kritik af MELD-partiet og den tilhørende fond for at have brugt EU-midler ”skødesløst og overdrevent”.

På trods af tilbagebetalingen fastholder Morten Messerschmidt, at ”der ikke er foregået noget, som ikke er efter bogen”. Men over for TV 2 afviser de to tidligere EU-Parlamentarikere Freddy Blak og Britta Thomsen, at det er normal praksis at bruge EU-midler til at betale kompensation til den medarbejder, der arbejdede for MELD under parlamentsvalget sidste år, som er tilfældet i den konkrete sag.

Sagen har påvirket synet på Messerschmidt negativt

TV 2’s tidligere EU-korrespondent Svenning Dalgaard mener, at sagen kan føre til en svækkelse af Morten Messerschmidts troværdighed i befolkningen.

Netop det har Megafon også spurgt om, og her viser resultaterne, at næsten fire ud af ti danskere synes, at den seneste tids omtale af EU-støtte har påvirket synet på Morten Messerschmidt i en mere negativ eller meget mere negativ retning.

21 procent siger, at hele at synet på DF’eren hele tiden har været negativt og fortsat vil være det, mens 15 procent svarer, at synet på ham hele tiden har været positivt og fortsat vil være det.

For tre procent er synet på Morten Messerschmidt blevet bedre under den verserende sag.

Morten Messerschmidt vil ifølge Jyllands-Posten lukke de to organisationer, MELD og FELD, ved årets udgang.

I videoen oven for kan du høre TV 2’s tidligere EU-korrespondent Svenning Dalgaards analyse af sagen.

Det viser målingen:

Morten Messerschmidt bør lægge alle regnskaber og bilag i de verserende sager frem, selvom han ikke formelt er forpligtet til det?

Helt enig, overvejende enig: 72 procent

Hverken/eller: 6 procent

Overvejende uenig, helt uenig: 11 procent

Ved ikke: 11 procent

Har den seneste tids omtale af EU-støtte til Dansk Folkeparti påvirket dit syn på Morten Messerschmidt i positiv eller negativ retning?

Meget mere positiv + Mere positiv retning: 3 procent

Mit syn på Morten Messerschmidt har hele tiden været positivt og er det fortsat: 15 procent

Mit syn på Morten Messerschmidt har hele tiden været negativt og er det fortsat: 21 procent

Mere negativ + Meget mere negativ retning: 38 procent

Målingen er gennemført som en telefonundersøgelse i perioden 26.-28. oktober. 1.020 respondenter har medvirket i undersøgelsen.