Minister afskaffer kanel-razziaer: - Den prioritering er helt skæv

Fødevarestyrelsens kontrollanter skal ikke længere bruge tid på at jagte bagere med for meget kanel i onsdagssneglene.

Sådan lyder meldingen nu fra fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Det er ellers ikke meget mere end et halvt år siden, Fødevarestyrelsen begyndte en uanmeldt kontrol af over 300 bagerbutikker for at sikre, at kanelniveauet i bagværket ikke overstiger EU’s grænser.

Men den prioritering af ressourcerne er forkert, lyder det fra ministeren, der nu vil bruge mere energi på at kontrollere dårlig køkkenhygiejne og listeria i ældremad.

- Det seneste år har vi set flere sager, hvor listeria på ulykkelig vis har kostet menneskeliv, samtidig med, at vi har hørt om kanelsneglskontrol og problemer med at tørre salte fisk på en tørresnor i Vestjylland. Den prioritering er helt skæv, og det retter jeg nu op på, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen og fortsætter:

- Fødevarestyrelsen skal bruge kræfter der, hvor det batter for fødevaresikkerheden, som kan redde menneskeliv og nedbringe antallet af personer som bliver syge af maden, i stedet for der, hvor indsatsen kun medfører hovedrysten, siger Eva Kjer Hansen.

Kanelrazziaer tages ud af næste års kontroller

Fødevarestyrelsen er lige nu i gang med at planlægge næste års kontrolkampagner, og her har ministeren indskærpet, at de kun skal sættes i verden, hvis de har med fødevaresikkerhed eller grov vildledning at gøre samt kampagner med det specifikke formål at hjælpe virksomhederne med at forstå og følge reglerne.

Eva Kjer Hansen siger, at hver enkelt kontrolkampagne fremover skal vurderes ud fra, om risikoen og behovet er stort nok, og det er i den forbindelse, at de såkaldte ”kanelrazziaer” må vige pladsen for fokus på listeria og roskildesyge.

- Fødevarekontrollen er allerede i fuld gang med flere kontrolkampagner i forhold til listeria, hvor medarbejderne for eksempel tjekker for listeria i institutions- og hospitalskøkkener, der laver mad til mennesker, der er svækkede. Det er sådanne kampagner, jeg ønsker at se flere af i fremtiden, siger Eva Kjer Hansen.

Hvorfor er kanel farligt?

Stoffet kumarin findes i både ægte kanel og i kasiakkanel. Sidstnævnte er den mest benyttede i Danmark. Ifølge Fødevarestyrelsen er der "langt mere" kumarin i kasiakkanel, og derfor bør det indtages i begrænsede mængder. Læs mere om de to typer kanel her.

Om årsagen til jagten på kanel forklarede Mette Christiansen bromatolog i Fødevarestyrelsen i marts:

- Kanel indeholder kumarin, som er et naturligt aromastof, men samtidig et stof, som kan være skadeligt for leveren, hvis man får for meget af det.

Fødevarekontrollen gennemfører årligt ca. 12-18 kontrolkampagner på fødevareområdet.  Kontrolkampagner adskiller sig fra den traditionelle kontrol ved at fokusere mere målrettet på enkelte emner, som f.eks. listeria og årsager til roskildesyge, og ved at være mere dybdegående i sin kontrol og vejledning. Antallet af kontroller i den enkelte kampagne kan variere afhængig af emne og målgruppe – fra 50 til 1.000 kontroller.