Khader: Et dansk statsborgerskab er noget man skal gøre sig fortjent til

Folketingets indfødsretsudvalg har tirsdag afgjort, at den 25-årige Belal el-Khatib alligevel ikke bliver dansk statsborger, og det er de konservatives indfødsretsordfører, Naser Khader, særdeles tilfreds med.

- Det er en historisk dag. Det er et opgør med naiviteten. Og det er et opgør med, hvad vi plejer at gøre, siger Naser Khader til TV 2.

Ifølge Naser Khader er Belal el-Khatib ikke berettiget til at få statsborgerskab, da han ifølge Khader på sociale medier har givet udtryk for, at han går ind for indførelse af et kalifat, samt at han er aktiv i Hizb-ut-Tahrir.

- Hans vision for samfundet strider grundlæggende mod vores demokratiske værdier. Han vil kun bruge demokratiet til en ting, og det er at afskaffe det, siger Naser Khader.

Man skal gøre sig fortjent til statsborgerskab

For at blive dansk statsborger skal man ifølge Naser Khader være loyal overfor det danske samfund og dets demokratiske værdier. Og det er ikke noget, jura kan afgøre.

- Det er det eneste område, hvor vi som politikere sidder og agerer som sagsbehandlere og gennemgår ansøgninger om statsborgerskab. Det er ikke jura, det er politik.

- Hvis man skal have statsborgerskab, skal man gøre sig fortjent til det. Hvis den eneste grund til at få statsborgerskab er at afskaffe de grundlæggende værdier, så fortjener man ikke statsborgerskab, siger den konservative politiker og slår fast, at han ikke vil tage ytringsfriheden fra Belal el-Khatib.

- Jeg vil ikke knække hans ytringsfrihed. Han må gerne have de tossede holdninger, han har. Og det er heller ikke fordi, jeg vil tage opholdstilladelsen fra ham. Men han har ikke fortjent at blive statsborger i Danmark.

Vi har idioter nok i forvejen

For fremtiden vil Naser Khader holde nøje øje med statsborgerskabs-ansøgninger for at filtrere ekstremister fra.

Det skal gælde personer med både ekstreme religiøse og politiske holdninger, uanset hvor på det politiske spektre, de befinder sig.

- Hvis en nazist, der vil indføre det tredje rige, havde søgt statsborgerskab, og det var kommet forbi mit bord, så havde vedkommende også fået afslag, siger han.

Skal demokratiet ikke kunne rumme alle mennesker og alle holdninger?

- Jo, men demokratiet skal også forsvare sig engang imellem.

Men er det ikke bare demokratiets svaghed, at man kan være modstander af demokrati indenfor demokratiets rammer?

- Jo, men derfor behøver man ikke belønnes med statsborgerskab. Så er der nogen, der siger, at vi har antidemokrater i forvejen, og så siger jeg: Ja, vi har idioter i forvejen, men det skal ikke betyde, at vi får flere.

- Det er også en måde at belønne de gode borgere med anden etnisk baggrund end dansk, med muslimsk baggrund. At sige til dem, at hvis I er loyale og ikke er i konflikt med loven, hvis I bakker op om vores demokrati, så bliver i belønnet med statsborgerskab, siger Naser Khader.

Se TV 2 NEWS' interview med Naser Khader i videoen over artiklen.