Fagbosser i oprør over dagpengeaftale: Såret er åbnet - nu er det krig

Balladen om dagpenge er ikke lukket med den politiske lynaftale - tværtimod er såret genåbnet, siger HK-formand Kim Simonsen. Han er rasende over indhugget i de nyuddannedes dagpengesats og står ikke længere bag karensdage i dagpengesystemet. Det skriver Finans.dk.

- Hvis du vil have overskrift, kan du skrive, at såret er genåbnet,« siger HK-formand Kim Simonsen til Finans.

Hvis politikerne havde håbet på fred om dagpengene med dagens lynaftale, er resultatet ifølge en af fagbevægelsens tungeste folk det stik modsatte.

- Vi var i gang med at lukke en flanke med vores deltagelse i dagpengekommissionen, nu har politikerne genåbnet den. Der bliver ikke fred om dagpenge fra nu, siger Kim Simonsen.

Han understreger, at HK ikke længere står bag de tre årlige karensdage uden dagpenge til ledige, som fagbevægelsen anbefalede i dagpengekommissionen. De tre karensdage står ved magt i dagens politiske aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, selv om eksperterne i kommissionen og arbejdsgiverne anbefalede otte karensdage.

- Nej, nu hedder det nul karensdage for vores vedkommende, siger Kim Simonsen til Finans.

FOA: De løber fra regningen

Hos fagforbundet FOA siger formand Dennis Kristensen til TV 2, at det svarer til at løbe fra regningen, når Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale Venstre indfører tre karensdage.

Han mener, at de ledige på den måde kommer til at betale for den "fadæse", partierne bag den nuværende dagpengereform begik, da de i 2010 sagde, at 2000-4000 årligt vil miste retten til dagpenge. Et tal, der senere har vist sig at være langt højere.

- Jeg kan ikke få ind i mit hoved, at de ledige skal betale for sådan en fejl. Normalt når man går på restaurant, stikker man ikke fra regningen, når den kommer. Det er ikke de ledige, der fejlvurderede dagpengereformen, siger Dennis Kristensen.

Han siger, at Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt i valgkampen lovede ikke at sænke dagpengesatset, og det løfte mener han bliver brudt nu, hvor der indføres tre karensdage, hvor den ledige ikke får dagpenge, med mindre nye krav om beskæftigelse opfyldes.

Dennis Kristensen er også utilfreds med Dansk Folkeparti, som tidligere har lovet at halvere den nuværende genoptjeningsret på et år ”eller noget, der er lige så godt eller bedre”.

- Og jeg har svært ved at få øje på, at det her er lige så godt eller bedre.

Kritik fra medlemmer af Dagpengekommissionen

FOA-formand Dennis Kristensen kalder det derudover ”helt vildt”, at partierne bag aftalen vil nedsætte dagpengesatset for nyuddannede uden børn til 71,5 procent af det maksimale dagpengesats.

Helt så skarp er LO-formand Harald Børsting ikke i kritikken. Til TV 2 siger han, at det glæder ham, at aftalen indeholder mange af de elementer, som Dagpengekommission, som han selv var en del af, har anbefalet.

Han siger, at LO støtter den nye aftale, men lægger alligevel afstand til det nye dimittendsats.

- Jeg synes, de er for fedtede.

Et andet af dagpengekommissionens medlemmer er FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Hun mener, at aftalen om en ny dagpengemodel giver et meget bedre system med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening, men at det er urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor del af prisen.

- Det er et mere retfærdigt og mere enkelt system, hvor færre vil falde ud, og flere vil komme tættere på job, siger Bente Sorgenfrey og fortsætter:

-  Det er også rigtig positivt, at politikerne har lyttet til lønmodtagerne og begrænser det til tre karensdage om året, men det er helt urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor en del af prisen. Jeg synes ikke, at politikerne har påtaget sig nok ansvar i forhold til at rette op på de fejl, man selv skabte i det gamle system”.

Du kan se hele interviewet med FOA-formand Dennis Kristensen i videoen over artiklen, og herunder kan du høre Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne sætter ord på den nye dagpengeaftale.

Her er de centrale punkter i dagpengeaftalen:

- Fremover vil dagpengeperioden være opgjort i 3848 timer i stedet for 104 uger. 15 timers ledighed vil medføre et forbrug på 15 timer i stedet for en hel uges dagpengeret (37 timer)

- Dimittendsatsen nedsættes til 71,5 procent af dagpengemaksimum for ikke-forsørgere. I dag er satsen 82 procent uanset forsørgerstatus. Dagpengekommissionen foreslog dimittendsats på 78 procent.

- Reglerne for arbejdsgiveres betaling af godtgørelsespenge som bidrag til dagpenge skærpes, så arbejdsgivere skal betale de første to dage. I dag er kravet tre,.

- Ledige skal opnå retten til at forlænge dagpengeperioden fra to til maksimalt tre år, hvis de arbejder undervejs. Én dags arbejde giver ret til to dages ekstra dagpenge.

-  Dagpengesatsen for lønmodtagere skal beregnes på baggrund af lønindtægten i de 12 måneder med højeste lønindtægt inden for de seneste 24 måneder.

-  Én karensdag indføres hver fjerde måned for personer med høj ledighed. Det svarer til tre karensdage per år for fuldtidsledige. Dagpengekommissionen foreslog otte.

Det nye dagpengesystem træder i kraft fra 2017