Søren Pind: Kommission får højst to år til at undersøge Tibet-sag

Justitsminister Søren Pind (V) har nu fremlagt kommissoriet, der skal danne baggrund for en undersøgelse af om nogen kan straffes i den såkaldte Tibet-sag.

Kommissionen får højst to år til at undersøge politiets indgriben over for demonstranter i forbindelse med den kinesiske leder Hu Jintaos statsbesøg i 2012.

Det fremgår af det udkast til kommissionens opgavebeskrivelse, som Søren Pind tirsdag morgen har sendt til Folketinget.

Adskillige protibetanske demonstranter blev under det kinesiske statsbesøg enten tilbageholdt eller fik af betjente frataget deres Tibet-flag, for at den prominente kinesiske gæst ikke skulle se dem. Siden er det kommet frem, at politiet i forbindelse med statsbesøget angiveligt havde fået instruktioner om, at de skulle fjerne flag og bannere fra demonstranterne.

Undersøgelseskommissionen skal nu se på, om der i den forbindelse er sket et lovbrud.

- Kommissionen skal bl.a. undersøge, i hvilket omfang der blev givet ulovlige instruktioner om at gribe ind over for demonstrationer og andre meningstilkendegivelser, og i hvilket omfang andre statslige myndigheder end Københavns Politi har været involveret i forløbet omkring tilblivelsen af sådanne instruktioner, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse. 

Undersøgeleskommissionen skal også undersøge, i hvilket omfang, der er blevet afgivet urigtige og vildledende oplysninger til Folketinget om politiets handlinger ved statsbesøget, eller om oplysningerne er blevet tilbageholdt "af væsenlig betydning for Folketingets bedømmelse af sagen", lyder det.

Medlemmerne af kommissionen forventes at blive udpeget inden jul.