Anders Langballe: Der kommer en hurtig aftale om dagpengesystemet

Mandag bliver en spÊndende dag i dansk politik, varsler TV 2s politiske redaktÞr Anders Langballe. 

Efter halvandet Ärs arbejde prÊsenterer dagpengekommissionen nemlig sit lÊnge ventede udspil om, hvordan man skal sikre, at fÊrre falder ud af dagpengesystemet. 

Og forslaget kan hurtigt blive vekslet til en lukket aftale, mener Anders Langballe.

- Jeg tror, der er bred enighed om, at der skal lukkes en aftale, og det mÄ gerne gÄ ret hurtigt. Man vil ikke bokse mere med det her emne, siger han. 

- Og sÄ tror jeg ogsÄ, der er en forstÄelse for, at det kommer til at koste flere penge. 

Aftale inden november

Det har ellers vÊret udgangspunktet, at man skulle snedkerere et bedre system - men det mÄtte ikke koste noget.

Men pÄ det seneste har flere partiformÊnd - blandt andre S-formand Mette Frederiksen og Radikales Morten Østergaard - luftet, at de er indstillet pÄ bruge flere penge pÄ et bedre dagpengesystem. 

SpÞrgsmÄlet er sÄ, mener Anders Langballe, hvor meget, partierne kan blive enige om at bruge?

- LO, der er reprÊsenteret i kommissionen, kommer formentlig med en mindretalsudtalelse, hvor fagbevÊgelsen tager nogle forbehold. LO vil formentlig anbefale at tilfÞre mellem 500 og 600 millioner ekstra. Det, tror jeg nu ikke, bliver den politiske aftale. Der bliver tilfÞrt flere penge. Men det bliver lidt mindre, og sÄ har man en hurtig aftale, siger Anders Langballe og skyder pÄ, at aftalen mÄske endda foreligger inden fÞrste november. 

60.000 har mistet dagpengeretten

Nogle af punkterne i kommissionens udspil er allerede dryppet ud. 

For eksempel forslaget om karensdage og en lavere dagpengesats til nyuddannede, der gÄr direkte fra studie til dagpenge.

Et af de populÊre forslag er, at man skal kunne forlÊnge sin dagpenge periode ved at arbejde drypvist. AltsÄ at hvis man arbejder, mens man er pÄ dagpenge, sÄ forlÊnges dagpengeperioden i den anden ende.

Du kan se et overblik over, hvad vi allerede ved, at at dagpengekommissionen vil foreslÄ her. 

Siden januar 2013 har omkring 60.000 danskere oplevet at miste dagpengeretten i en periode. 

FAKTA: Dagpengekommissionen

Dagpengekommissionen, som kommer med sine anbefalinger mandag klokken 13, blev nedsat i juni sidste Ă„r.

  • Den davĂŠrende SR-regering nedsatte 27. juni sidste Ă„r en dagpengekommission med henblik pĂ„ at undersĂžge, hvordan det mere end 100 Ă„r gamle dagpengesystem bliver tidssvarende i forhold til det moderne arbejdsmarked.
  • Kommissionen bestĂ„r af fem eksperter og fire medlemmer udpeget af arbejdsmarkedets parter, der skal undersĂžge dagpengesystemet.
  • Medlemmerne er professor Nina Smith, professor Michael Rosholm, professor Jon Kvist, professor Jens Kristiansen, professor Bertil Holmlund, LO-formand Harald BĂžrsting, FTF-formand Bente Sorgenfrey, DA-direktĂžr Henrik Bach Mortensen og chefĂžkonom Jan Olsen.
  • Kommissionen skal undersĂžge, hvordan man forenkler og afbureaukratiserer dagpengesystemet, og om det er robust nok i forhold til et mere integreret europĂŠisk arbejdsmarked.

 Kilde: BeskÊftigelsesministeriet.