S vil have rullende politistationer i finansloven

Kriminaliteten flytter sig hele tiden, og derfor skal politiet udstyres med mobile politistationer, der kan flyttes rundt i udsatte områder efter behov. Sådan lyder et nyt forslag fra Socialdemokraterne før de kommende politiforhandlinger, der starter onsdag i den kommende uge.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen forklarer til TV 2, at de mobiler stationer skal fungere som et tillæg til de faste betjente i nærområderne.

- De mobile stationer skal sættes ind, hvor politiet skønner, at det har en forebyggende effekt, og hvor det giver mening at tage kriminaliteten i opløbet. De skal sættes ind, hvor der er utryghed, og hvor der er brug for politibevågenhed til at sørge for tryghed i boligområder, siger Trine Bramsen.

Forsøg gav gode resultater

Den mobile politistation er ikke noget nyt fænomen. Vestegnens Politi afsluttede i udgangen af 2013 et toårigt forsøg, der gav gode resultater. Hos Vestegnen var den mobile politistation først en ombygget autocamper, hvor der var plads til betjentenes kontor, hvor man kunne lave afhøringer og sagsbehandlinger. Den var dog for stor til at komme rundt i boligområder, så den nye model er nu en ombygget minibus. 

Politikommissær ved Københavns Vestegns Politi Anja Høpfner forklarer til TV 2, at den mobile politistation giver nærhed til borgerne. En almindelig politivogn indbyder nemlig ikke på samme måde til dialog.

- Vi kan invitere borgeren ind, optage anmeldelser, få printet straffeattester, det er en mobil politistation, der kan stort set det samme som en rigtig politistation, siger hun.

I forsøgsperioden var det et krav, at den mobile politistation i mindst 75 procent af tiden skulle være i en række udsatte boligområder, men Trine Bramsen understreger, at det med Socialdemokraternes forslag er op til politiet selv at vurdere, hvor der er brug for indsatsen.

Hårde forhandlinger venter

I forsøget kostede politistationen 850.000 kroner, og der var var bevilliget fem millioner kroner årligt i to år, men Socialdemokraterne vil ikke sætte et præcist beløb på, hvad forslaget med de mobile politistationer kommer til at koste.

- Jeg forestiller mig, at man kan bruge ressourcerne langt bedre, fordi man får den mobile enhed. Vi er også villige til at se på økonomien, det er jo derfor, vi skal forhandle en politiaftale. Inden valget lagde vi op til, at indsatsen i de udsatte boligområder blev styrket, og det her er en god måde at bruge ressourcerne på. 

Politiforhandlingerne forventes at blive et af de store stridspunkter i de igangværende forhandlinger om næste års finanslov. Sideløbende med finanslovsforhandlingerne skal justitsminister Søren Pind nemlig i gang med at forhandle et nyt politiforlig på plads. Politiet er i forvejen presset med flygtningesituationen og fastholdelse af terrorberedskab. 

Regeringen har afsat 1,7 milliarder kroner som en reserve, man kan disponere over i finanslovsforhandlingerne, men ifølge dagbladet Børsens politiske redaktør Mads Brandstrup, så rækker midlerne langt fra, hvis alle kernekravene skal indfris. 

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter