Regering vil spare ordning for de mest ressourcesvage ledige væk

Regeringen vil skrue gevaldigt ned for midlerne til nogle af de nuværende tilbud, der er sat i verden for at hjælpe ledige ind på arbejdsmarkedet. Regeringen lægger nemlig i sit udkast til finansloven for 2016 op til, at der skal spares 400 millioner kroner væk, og det rammer blandt andet den mentorordning, der skal hjælpe de svageste tilbage på arbejdsmarkedet, skriver avisen.dk mandag.

Den tidligere SR-regering målrettede sidste år indsatsen, så det især var de ressourcesvage ledige med sociale problemer, der kunne få en mentor, men den strategi er slået fejl, mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Man udvidede mentorordning, så den kørte helt ind over kontanthjælpsområdet, og der kan man bare konstatere, at mentorordningens effekt ikke kan dokumenteres. Og det er derfor, vi målretter opgaven til de persongrupper, for hvem en mentorordning virker, siger Claus Hjort Frederiksen til Avisen.dk.

For tidligt med konklusioner

Han bliver bakket op af seniorforsker Henning Bjerregaard Bach, der er en af forskerne bag en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) fra marts:

- Vores analyse af indsatsen viste sågar, at dem, der ikke fik en mentor, klarede sig en lille smule bedre end dem, der fik en mentor, siger Henning Bjerregaard Bach.

Mentorordningen har siden 2003 været en del af den danske beskæftigelsesindsats, og i 2013 var der omkring 36.000 mentorforløb, viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Ifølge Lars Holmboe, der i fem år har forsket i mentorordningen – som har eksisteret siden 2003 - kan man ikke allerede på nuværende tidspunkt forvente, at ordningen har hjulpet udsatte grupper i arbejde.

Ordningen får flere i uddannelse og arbejde

Bettina Post, der er chefkonsulent på professionshøjskolen Metropol, fremhæver, at mentorordningen er en del af en bred aftale mellem alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten.

- Nu vil man så udfase det igen. Politikerne ved ikke selv, hvad de vil, og jeg kan slet ikke forstå, når Claus Hjort Frederiksen siger, at der ikke er nogen dokumentation (for at ordningen virker, red.), for man har faktisk fra Beskæftigelsesministeriet fra starten af i år udsendt en undersøgelse, der viser, at 30 procent flere af de unge, der havde en mentor kom i gang med en uddannelse, og 40 procent flere gik i gang med et arbejde, siger hun til TV 2.

Hun fremhæver samtidig at rapporten fra SFI ikke konkluderer, at mentorordningen ikke virker. Det kan du høre i interviewet herunder - artiklen fortsætter under videoklippet:

S bekymret for ressourcesvage ledige

Ifølge Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, blev mentorordningen indført af den socialdemokratiskledet regering, fordi der var en stor gruppe af de svageste ledige, som var på kontanthjælp i 10-20 år. Han er nu bekymret for, at gruppen bliver tabt og ikke får mulighed for at komme tættere på arbejdsmarkedet:

- Det er kun halvandet år siden, vi startede ordningen op. Det tager et stykke tid, før man får den her gruppe mennesker tættere på arbejdsmarkedet. Vi skal bare hele tiden vurdere, om vi vil bruge tid på de her mennesker eller ikke – og jeg mener, at vi skal bruge tid på at få dem tættere på arbejdsmarkedet. Det er til gavn for dem og for samfundet, siger han til TV 2.

Claus Hjort Frederiksen oplyser ifølge avisen.dk, at det endnu er for tidligt at give et konkret bud på, hvor mange penge, der skal tages fra ordningen.