Redaktør: Politiet kan komme til at støvsuge de penge, der er til forhandling

Riget – og politiet – fattes penge.

Det er der bred enighed om på Christiansborg. Men her hører enigheden så også op. For hvor mange penge skal politiet egentlig have? Og til hvilke opgaver? Det bliver et af stridspunkterne under de igangværende forhandlinger om finansloven for næste år, vurderer dagbladet Børsens politiske redaktør Mads Brandstrup.

– Mange spår, at politiet kommer til at støvsuge de penge, der egentlig er til forhandling. Det kommer til at blive en balancegang mellem på den ene side at finde de ressourcer, der skal til og samtidig også finde penge til de andre områder, man også gerne vil bruge penge på, siger han til TV 2.

Regeringen har afsat 1,7 milliarder kroner som en reserve, man kan disponere over i forhandlingerne, men det er ifølge Mads Brandstrup mildt sagt tvivlsomt om det rækker. Sideløbende med forhandlingerne om finansloven skal justitsminister Søren Pind nemlig i gang med at forhandle et nyt politiforlig på plads. Her vil særligt Dansk Folkepartis krav om øget grænsekontrol presse politiet på pengepungen.

– Alle kan se, at de opgaver, politiet aktuelt har med flygtningesituationen, vil gøre, at der bliver brug for flere penge. En grænsekontrol vil være en yderlige mandskabsmæssig byrde for politiet, fordi den formentlig vil få karakter af stikprøvekontrol, hvor politiet kører rundt i grænseområdet og tjekker udenlandske biler. Alt andet lige er der meget store ønsker til de opgaver, politiet skal håndtere, fastslår han.

Terror vil fortsat blive prioriteret

Tilbage i august udtalte justitsminister Søren Pind (V), at vi i ”en overgangsperiode” må tåle, at politiet har mindre fokus på at opklare indbrud, fordi terrortrusselsniveauet er højere end vanligt. Men det går næppe i det lange løb, lyder vurderingen fra Mads Brandstrup.

– Indbrud er en af de ting, danskerne føler mest konkret på deres krop, når politiet ikke leverer varen, siger han og fortsætter:

– Selvfølgelig kan der blive tale om en overgangssituation, indtil flygtningepresset måske aftager, men hvis ikke det sker, så vil det næppe være politisk acceptabelt at nedprioritere et område som indbrud. Der vil være et stærkt pres på, at den opgave bliver løst.

Der vil til gengæld ikke være nogen, der ryster på hånden i forhold til at fastholde det høje terrorberedskab. Det må koste hvad det vil.

– Hvis man skal strege bagfra på en liste med ting, der er rare at have og ting, der er nødvendige at have, så er der ingen, der vil turde sætte spørgsmålstegn ved terrorsikringen, siger Mads Brandstrup.