Politisk analytiker: Socialdemokraterne er slået ind på en ny vej

Kernevelfærden skal forbedres, og der er brug for en vækstpakke, der kan sikre nye arbejdspladser i hele Danmark. Det er hovedpunkterne i Socialdemokraternes prioriteringer til de forhandlinger om finansloven, der er begyndt i dag.

Men de syv A4-sider, som prioriteringerne fylder, rummer ikke meget om finansieringen. Partiet skriver dog, at der er tale ”fornuftige omprioriteringer”. Boligjobordningen skal sløjfes, og så skal der disponeres over diverse reserver samt de kommende års økonomiske råderum. Det vil ifølge partiet være nok til at ”sikre ansvarlig finansiering”.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen forklarede kort før fredagens sættemøde i Finansministeriet, at en del af pengene kan findes ved at regeringen dropper dele af sin politik.

– Vi kommer ikke med ultimative krav – andet end prioritering af velfærden. Det kan lade sig gøre at lave en aftale med os, hvis man vil, men man skal lade være med at brænde pengene af på ordninger, der ikke skaber ret mange job og på topskattelettelser, sagde Mette Frederiksen.

Vil finde pengene med regeringen

Det vil skabe råd til de satsninger på velfærd, som Socialdemokraterne ønsker sig, mener hun. Herunder flere penge til dagpengesystemet – som dog ikke er nævnt i det katalog af prioriteringer, partiet har lavet.

– Vi anerkender, at der er kommet en ny regering, der har lagt deres forslag frem. Så må vi diskutere med regeringen hvordan vi kan nå derhen. Regeringen lægger op til nogle prioriteringer, vi er uenige i, og kan vi få dem af bordet, frigør vi jo nogle penge, lød det fra Mette Frederiksen.

Betyder det at I ikke kan være med i en finanslov, der fortsætter boligjobordningen? – Nej, det betyder det ikke. Det betyder, at det ikke er den bedste måde at bruge pengene på. Vi ved, at ordningen ikke skaber ret mange arbejdspladser. Vi tror, der er andre veje at gå, sagde hun.

Vejene er, som Mette Frederiksen udtrykte det, enten grundskyld og topskattelettelser med den borgerlige fløj eller en ”ansvarlig finanslovsaftale” med Socialdemokraterne. Hvor meget, Socialdemokraterne helt konkret skal have igennem for at lægge navn til finansloven, svarede Mette Frederiksen henholdende på. Men pengene i kassen er få.

– Der ikke er nogen, der kommer til at forhandle finanslov på plads i år, som kan bruge en masse penge. Der er det, man på politikersprog kalder et beskedent økonomisk råderum, siger hun.

Lautrup: Det kan ende med kludetæppe

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen bemærker, at det er er nye tider hos Socialdemokraterne. Modsat udspillet Fair Forandring, der blev udarbejdet sammen med SF, er der ikke længere en klar finansiering af partiets ønsker.

– Sådan er det ikke her. Man taler om råderum og at fjerne nogle af de af regeringens forslag, man ikke kan lide. Skal man være ond, så vil man nok sige, at det er meget let at komme om ved. Omvendt er det jo i god tråd med den overordnede socialdemokratiske strategi - nemlig at det er regeringen, der har serveretten, siger han.

Peter Lautrup-Larsen læser udspillet som en ”åben invitation” til regeringen om at man meget gerne vil være med.

– Der er ikke noget i udspillet, der er så skarpt, at regeringen bare kan sige, at Socialdemokraterne selv har spillet sig af banen. Samtidig har Mette Frederiksen ikke bundet sig til noget konkret på forhånd. Det vil være vanskeligt at måle og veje den socialdemokratiske indflydelse, hvis man ender med at gå med i en finanslov med regeringen, siger han.

En mulighed, han ikke anser for at være den mest sandsynlige.

– Det kan ende med et kludetæppe, hvor regeringen har forskellige flertal om de forskellige punkter i finansloven. Men bliver der et traditionelt forlig med flertal om den samlede pakke, bliver det med de blå partier, siger han. 

Det vil Socialdemokraterne

  • Indføre en national demensstrategi
  • Indføre faste plejehjemslæger
  • Bedre kræftbehandling
  • Opprioritere indsatsen for kronikere
  • Ansætte flere pædagoger i dagtilbud
  • Rydde op i erhvervslivets afgifter
  • SIkre mere efteruddannelse til ufaglærte
  • Bekæmpe social dumping
  • Skabe tryghed om dagpengene
  • Sikre synligt politi i udsatte boligområder
  • Stramme reglerne for familiesammenføring
  • Omprioritere ulandsbistanden
  • Sikre en national aftale om udlændingepolitikken
Her skal pengene skal komme fra:
  • Afskaffelse af boligjobordningen
  • Forhandlingsreserver
  • Dele af det økonomiske råderum.

Kilde: Socialdemokraterne