Engell: Det er saftsuseme frækt af regeringen

Venstre-regeringen vil ikke længere efterleve politiske aftaler, partiet ikke selv har stemt for.

Det melder finansminister Claus Hjort Frederiksen ud i torsdagens udgave af Jyllands-Posten.

- At en regering med 34 mandater gør det her, det er saftsuseme frækt. Det er virkelig provokerende, siger politisk kommentator Hans Engell.

De lugter blod

Den nye praksis er ikke imod nogle skrevne regler, men den bryder med traditionen på Christiansborg.

- Det er en ny stil. Normalt ville en regering respektere et flertal, siger Hans Engell.

Særligt provokerende er meldingen, fordi der stadig er flertal uden om regeringen for størstedelen af de aftaler, partiet ikke er med i. Ifølge Hans Engell er det et forsøg på at udfordre flertallet på de områder.

- De er jo drevne politikere, Hjort og Løkke, som lugter blod. For eksempel aftalen om togfonden, hvor en stor del skal finansieres via penge fra oliebeskatning, som der jo ikke er kommet så mange af som ventet. De ved godt, at den aftale kan blive nødlidende, siger han.

Flertal testes

Partierne bag de oprindelige aftaler skal nu se, om de atter kan samle flertal for dem udenom regeringen. Og Engell spår, at det kommer til at fylde meget til torsdagens åbningsdebat i Folketinget.

- Det er en klar provokation af de partier, og jo også Venstres parlamentariske grundlag. Nu skal partierne vise, om de kan holde sammen på deres forlig, siger han.

Du kan følge åbningsdebatten i Folketinget på TV 2 News og TV 2 Play fra klokken 10 torsdag. Allerede fra tidlig morgen varmer vi op med analyser.