Tibet-sag: Kristian Jensen nægter at kommentere pres på politiet

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil ikke svare direkte på, om Udenrigsministeriet var med til at lægge pres på Københavns Politi for at forhindre demonstrationer under den kinesiske leder Hu Jintaos statsbesøg i juni 2012.

Han henviser over for Ritzau til, at regeringen har besluttet at nedsætte en undersøgelseskommission for at gennemgå forløbet.

Adskillige protibetanske demonstranter blev under besøget enten tilbageholdt eller fik af betjente frataget deres Tibet-flag, for at den prominente kinesiske gæst ikke skulle se dem.

- Undersøgelseskommissionen skal afdække de processer, der lå til grund for beslutningen om at gribe ind over for demonstranterne i forbindelse med det kinesiske statsbesøg, siger Kristian Jensen.

- Jeg forventer, at kommissionen undersøger, hvad der måtte være sket i alle relevante statslige myndigheder, herunder i Udenrigsministeriet, tilføjer han.

Ifølge dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, advarede Udenrigsministeriets departementschef i maj 2012 om, at "status, prestige og "ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi kender det i Vesten".

Udenrigsministeriet var med i planlægningen og understregede kraftigt, at besøget skulle blive "en succes", og at det var meget vigtigt, at kineserne "ikke tabte ansigt".

Formuleringen "ansigt" findes også i en hidtil tilbageholdt operationsbefaling fra Københavns Politi. Her oplyste PET om kineserne:

- Det er meget afgørende for dem, at "de ikke taber ansigt" ved konfrontation med demonstrationer eller lignende.

Kristian Jensen understreger, at det nu engang er Udenrigsministeriets opgave i forbindelse med statsbesøg at koordinere med embedsmænd fra det besøgende land.

- Det er derfor ikke mærkeligt, at Udenrigsministeriet formidler oplysninger og kontakt mellem involverede myndigheder i Danmark og det besøgende land, siger Kristian Jensen.

Han forventer, at ministeriets embedsmænd samarbejder fuldt ud for at afdække hændelsesforløbet.  

Derfor er Tibets flag en rød klud i Kinas ansigt

Det tibetanske flag, som er forbudt i Kina, er blevet symbol på tibetansk fællesskab og protest med kineserne.

Her er en forklaring på, hvorfor Kinas præsident bliver vred, når han ser Tibets flag.

  • Kina har forbudt det tibetanske flag og censureret det, så det ikke må vises i landets medier.
  • Det tibetanske flag, som for nylig har fejret 100-års-jubilæum, er blevet symbol på tibetansk fællesskab og protest mod Kina.
  • Det tibetanske flag, som blev anvendt i den første halvdel af det 20. århundrede, er symbol på tibetansk fællesskab og protest. I dag bruges det fortsat af eksilregeringen.
  • Tibetanere og sympatisører er blevet retsforfulgt og straffet for at vise flaget.
  • Oprindeligt var flaget et militærflag. Seks røde stråler repræsenterer Tibets seks oprindelige klaner på flaget, der forestiller en sol over et sneklædt bjerg med to løver.
  • Tibets status er omstridt, og mange lande - herunder Danmark - tør ikke gå Kina imod og invitere Tibets åndelige leder, Dalai Lama, på besøg.
  • Lamaen har været i Danmark tidligere. Senest i februar i år, dog ikke på officielt besøg.
  • Ifølge Kina er Tibet en kinesisk region med delvist selvstyre, men hvor ledelsen formelt hører under det kommunistiske parti i Beijing.
  • Tibetanerne derimod, anført af Dalai Lama, siger, at regionen er blevet koloniseret af Kina. Han mener desuden, at Tibet omfatter et større område, end det kineserne hævder.
  • Tibet er verdens højest beliggende land med en gennemsnitshøjde næsten fem kilometer over havoverfladen.
  • Kilde: BBC og Centraladministrationen i Tibet. /Ritzau/