SF tvivler på Villy Søvndals indblanding i Tibet-sag

SF tror ikke, at daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er involveret i den såkaldte Tibet-sag, hvor protibetanske demonstranter blev enten tilbageholdt eller fik af betjente frataget deres Tibet-flag under et kinesisk statsbesøg i København i 2012.

Det siger partiets retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

- Jeg kender udmærket Villys holdninger til Tibet, så jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at han skulle være indblandet i det her, siger hun til Ritzau.

Ifølge dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, advarede Udenrigsministeriets departementschef i maj 2012 om, at "status, prestige og ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi kender det i Vesten".

Lisbeth Bech Poulsen understreger, at det er vigtigt at finde frem til, hvad der er op og ned. Derfor støtter hun også op om, at der er blevet nedsat en undersøgelseskommission.

- Det er klart, at der skal være ytrings- og forsamlingsfrihed, og der har været forskellige forklaringer og løgne om, hvem der gav ordrerne. Det kan vi selvfølgelig ikke leve med, og vi skal til bunds i sagen, siger hun.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil overfor Ritzau ikke svare direkte på, om Udenrigsministeriet var med til at lægge pres på Københavns Politi for at forhindre demonstrationer under den kinesiske leder Hu Jintaos statsbesøg i juni 2012.

Han vil afvente, hvad undersøgelseskommissionen finder ud af.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger var Udenrigsministeriet med i planlægningen og understregede kraftigt, at besøget skulle blive "en succes", og at det var meget vigtigt, at kineserne "ikke tabte ansigt".

Derfor er Tibets flag en rød klud i Kinas ansigt

Det tibetanske flag, som er forbudt i Kina, er blevet symbol på tibetansk fællesskab og protest med kineserne.

Her er en forklaring på, hvorfor Kinas præsident bliver vred, når han ser Tibets flag.

  • Kina har forbudt det tibetanske flag og censureret det, så det ikke må vises i landets medier.
  • Det tibetanske flag, som for nylig har fejret 100-års-jubilæum, er blevet symbol på tibetansk fællesskab og protest mod Kina.
  • Det tibetanske flag, som blev anvendt i den første halvdel af det 20. århundrede, er symbol på tibetansk fællesskab og protest. I dag bruges det fortsat af eksilregeringen.
  • Tibetanere og sympatisører er blevet retsforfulgt og straffet for at vise flaget.
  • Oprindeligt var flaget et militærflag. Seks røde stråler repræsenterer Tibets seks oprindelige klaner på flaget, der forestiller en sol over et sneklædt bjerg med to løver.
  • Tibets status er omstridt, og mange lande - herunder Danmark - tør ikke gå Kina imod og invitere Tibets åndelige leder, Dalai Lama, på besøg.
  • Lamaen har været i Danmark tidligere. Senest i februar i år, dog ikke på officielt besøg.
  • Ifølge Kina er Tibet en kinesisk region med delvist selvstyre, men hvor ledelsen formelt hører under det kommunistiske parti i Beijing.
  • Tibetanerne derimod, anført af Dalai Lama, siger, at regionen er blevet koloniseret af Kina. Han mener desuden, at Tibet omfatter et større område, end det kineserne hævder.
  • Tibet er verdens højest beliggende land med en gennemsnitshøjde næsten fem kilometer over havoverfladen.
  • Kilde: BBC og Centraladministrationen i Tibet. /Ritzau/