Imens i Norge: Her øger de borgerlige hjælpen til verdens fattigste

Den borgerlige regering i Norge vil øge bistandsbudgettet med 575 mio. norske kroner (462 mio. danske kroner). Det fremgik af den finanslov for 2016, som Erna Solbergs regering i dag fremlagde.

Dermed går den norske regering i modsat retning af Danmark, hvor Venstre med deres udspil til en finanslov forleden lagde op til at spare 2,3 mia. kroner på ulandsbistanden næste år.

Den norske regering peger på, at særligt behovet for humanitær hjælp i verden er stort og stigende.

- FN og internationalt Røde Kors har i 2015 lanceret deres største humanitære appeller nogensinde. De humanitære behov er øget voldsomt, men den globale respons har ikke været tilstrækkelig, skriver den norske regering i deres finanslovsudspil og fortsætter:

- Humanitær bistand var et centralt område, da Regeringen trådte til i 2013 og er blevet endnu vigtigere i takt med en dramatisk og negativ udvikling i verdens konfliktområder. Regeringen har derfor øget de humanitære budgetter kraftigt de seneste to år.

Og med dagens finanslovsudspil, så bliver det humanitære budget – som udgør 4,8 mia. norske kroner - det største nogensinde, siger Norges udenrigsminister Børge Brende:

- Akutte og omfattende kriser i Mellemøsten og Afrika gør det nødvendigt med et sådan krafttiltag.

Rammer 1 pct af BNI

Ligesom i Danmark har den norske regering også valgt at omprioritere bistandsmidler. Det betyder, at nogle bistands- og landeprogrammer er blevet reduceret fra norsk side for bl.a. at kunne øge den akutte, humanitære bistand med 1 mia. norske kroner. En stor del af de penge går til Syrien og flygtninge i nærområderne. På samme måde har den danske regering også – isoleret i 2016 - øget den humanitære bistand med 50 mio. kroner.

Finanslovsforslaget betyder, at det samlede norske bistandsbudget i alt kommer til at løbe op i 33,6 mia. norske kroner (27 mia. danske kroner) og udgøre 1 procent af forventet BNI.

Kun tre lande når OECD-mål

Norge er dermed et af kun tre OECD-lande, som når målet om at give 1 procent af BNI i ulandsbistand - Sverige og Luxembourg er de to øvrige.

Danmark vil stadig – trods nedskæringerne – være i top 5 over lande, der bidrager mest i ulandsbistand som en procentdel af BNI.

Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen siger om sagen:

- Danmark og Norge er blandt kun fem lande i verden, der lever op til FN’s målsætning om at give 0,7 procent af BNI til verdens fattigste. Regeringen har netop besluttet at øge hjælpen til Syriens nærområder med yderligere 250 mio. kr. og dermed giver vi mere i 2015 end nogensinde før til Syriens nærområder.