Espersen: Ingen tvivl om, at Tibet-sagen startede i Udenrigsministeriet

Der er ingen tvivl om, at beskeden om at fjerne tibetanske flag fra demonstranter, da Kinas præsident var på besøg i Danmark i 2012, stammer fra Udenrigsministeriet.

Sådan lyder det fra  udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, Søren Espersen, efter Jylland-Posten har gennemgået mails fra Udenrigsministeriet, hvor formuleringerne om, at man ikke ville ”tabe ansigt,” under præsidentens besøg, fremgår.

- Det starter i Udenrigsministeriet, hvor man har nøje kendskab til, hvad det er kineserne går op i, og hvordan deres æresbegreber er i forhold til for eksempel at se et tibetansk flag på gaden eller andre demonstranter, siger Søren Espersen til TV 2.

Ifølge Søren Espersen har det tibetanske flag ikke noget at gøre med politiet, da det er et symbol.

- Politiet har en sikkerhedsopgave, som er, at vores gæster, når de kommer til landet, ikke bliver forulempet. De kunne sagtens undersøge demonstranterne, hvis de følte, der var fare på færde. Man kunne se, om der var kasteskyts eller andet, men det her er jo at fjerne symboler – og der er det klart, at en almindelig politimand på gaden ikke ville vurdere, at de måtte fjerne flaget af hensyn til Kinas prestige, og at man ikke vil tabe ansigt, siger Søren Espersen.

Heller ikke retsordfører Josephine Fock fra Alternativet er i tvivl om, at beskeden stammer fra Udenrigsministeriet.

- Helt uacceptabelt at udenrigsministeriet på den måde tilsidesætter grundlovsmæssige rettigheder af "frygt" for at krænke kineserne, siger Josephine Fock til TV 2.

Tidslinje: Tibetsagen

  1. 2012

    1. Kinas Præsident besøger København

      Flere demonstranter og en journalist fra Ekstra Bladet tilbageholdes. 

      Seks personer anklager efterfølgende politiet for at nægte dem at flage med det tibetanske flag under besøget. 

      Under retssagen kommer det frem, at PET forud for besøget har advaret politiet om, at kineserne meget nødigt vil tabe ansigt under besøget. Læs mere her.

    2. Justitsminister i samrĂĄd

      Daværende justitsminister Morten Bødskov i samråd om sagen. Han afviser, at politiet var instrueret i at forhindre demonstranter i at vise det tibetanske flag.

  2. 2013

    1. Demonstranter fjernes ved nyt kinesisk statsbesøg

      Denne gang er det Kinas fjerdemægtigste mand, Yu Zhengsheng, der gæster Danmark. Politiet forklarer, at demonstranterne, der blev fjernet foran Amalienborg, blev fjernet af sikkerhedshensyn.

      Justitsminister Morten Bødskov kaldes igen i samråd.

    2. DUP frikender betjente for skade pĂĄ demonstrant

      Den uafhængige politiklagemyndighed (DUP) frikender betjente for at forstuve skulderen på en kvindelig demonstrant under det kinesiske statsbesøg i 2013.

  3. 2014

    1. Afgørelse i retssag mod politiet

      Fem ud af seks demonstranter fra statsbesøget i 2012 taber retssag mod politiet.

    2. Én demonstrant vinder retssag mod politiet

      Én demonstrant, som blev frihedsberøvet ved demonstrationen i juni 2012, vinder retssag mod politiet i Københavns byret.

      Støtteforeningen og de seks demonstranter vælger at anke dommen til Østre Landsret.

       

  4. 2015

    1. Landsretten stadfæster afgørelse

      Østre Landsret stadfæster dommen fra Københavns Byret og fastslår, at Københavns Politi handlede ulovligt, da en fredelig demonstrant blev frihedsberøvet under Kinas præsidentbesøg i juni 2012.

      Politiet frifindes igen for at have optrådt ulovligt i fem andre tilfælde. Læs mere her.

    2. Justitsminister Søren Pind kaldes i samråd

      Enhedslisten kalder nuværende justitsminister Søren Pind i samråd, efter at landsretten fastslår, at flere forskellige politibetjente forskellige steder i København forhindrede aktivister i at flage med tibetanske flag under statsbesøget i 2012. 

      Justitsminister Søren Pind beder efterfølgende politiet redegøre for sagen. Læs mere her.

    3. Avis efterlyser betjente med foto

      Under overskriften "Hvem er de to betjente på billedet?" bringer Dagbladet Information et billede af to betjente, som det ifølge landsrettens dom ikke er lykkedes Københavns Politi at identificere.

    4. Betjent undsiger politiledelsen

      Efter Dagbladet Informations artikel den forudgående dag, står en af de betjente, der var med til at hindre borgere i at vifte med Tibets flag, frem i fagbladet Dansk Politi.

      Han modsiger ledelsens officielle meldinger på to områder. Dels var der tale om en ordre, da flag skulle fjernes. Og dels passer det ikke, at han og kollegerne ikke har kunnet identificeres, som det fremgår af landsrettens dom.

    5. Politiet anklager landsretten for fejl

      Københavns Politi går gennem advokat Flemming Orth ud og anklager Østre Landsrets dom i Tibet-sagen for at indeholde oplysninger, som er faktuelt forkerte.

      Det sker efter, en betjent har undsagt ledelsen forklaring om, at to betjente ikke var identificeret.

      - Det er ikke korrekt, at de ikke har været identificeret. Det er faktuelt forkert, siger advokat Flemming Orth fra kammeradvokatens kontor. Læs mere her.

    6. Politidirektør indbringer sagen for DUP

      Politidirektør Thorkild Fogde i Københavns Politi meddeler i en pressemeddelelse, at han har besluttet at indbringe sagen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

      Årsagen er, at der i forbindelse med ankesagen i Østre Landsret blandt andet blev fremlagt lydoptagelser og afgivet vidneforklaringer, der rejser tvivl om nogle af de oplysninger, som Københavns Politi tilbage i 2012 afgav til Rigspolitiet. Læs mer her.

    7. Politiet kommer med ny forklaring

      I et interview med Jyllands-Posten udtaler politiinspektør i Københavns Politi, Mogens Lauridsen, at man under det kinesisk statsbesøg i 2012 ikke fjernede Tibet-aktivister og deres flag af hensyn til den kinesiske præsident.

      Det var derimod for at beskytte demonstranterne mod præsidentens kinesiske sikkerhedsfolk, som gik bevæbnede rundt på ruten, fortæller han. Læs mer her.

    8. Politiklagemyndigheden gĂĄr ind i sagen

      Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) oplyser i en pressemeddelse, at man finder mistanken i sagen tilstrækkeligt velbegrundet til at indlede en efterforskning mod Københavns Politi for misinformation af Folketinget.

      DUP skal nu undersøge, om der er sket tjenestemisbrug - og forsømmelse i sagen. Læs mer her.

    9. Nyt pressemøde

      Søren Pind indkalder til pressemøde i justitsministeriet. 

    10. Søren Pind nedsætter kommission

      På et pressemøde bekendtgør justitsminister Søren Pind (V), at der nedsættes en undersøgelseskommission til at klarlægge, hvad der er foregået i sagen. Samtidig bekræfter han, at der var en operationsbefaling fra politiet, som lød, at demonstranter ikke måtte være synlig for den kinesiske kortege.

Derfor er Tibets flag en rød klud i Kinas ansigt

Det tibetanske flag, som er forbudt i Kina, er blevet symbol på tibetansk fællesskab og protest med kineserne.

Her er en forklaring på, hvorfor Kinas præsident bliver vred, når han ser Tibets flag.

  • Kina har forbudt det tibetanske flag og censureret det, sĂĄ det ikke mĂĄ vises i landets medier.
  • Det tibetanske flag, som for nylig har fejret 100-ĂĄrs-jubilæum, er blevet symbol pĂĄ tibetansk fællesskab og protest mod Kina.
  • Det tibetanske flag, som blev anvendt i den første halvdel af det 20. ĂĄrhundrede, er symbol pĂĄ tibetansk fællesskab og protest. I dag bruges det fortsat af eksilregeringen.
  • Tibetanere og sympatisører er blevet retsforfulgt og straffet for at vise flaget.
  • Oprindeligt var flaget et militærflag. Seks røde strĂĄler repræsenterer Tibets seks oprindelige klaner pĂĄ flaget, der forestiller en sol over et sneklædt bjerg med to løver.
  • Tibets status er omstridt, og mange lande - herunder Danmark - tør ikke gĂĄ Kina imod og invitere Tibets ĂĄndelige leder, Dalai Lama, pĂĄ besøg.
  • Lamaen har været i Danmark tidligere. Senest i februar i ĂĄr, dog ikke pĂĄ officielt besøg.
  • Ifølge Kina er Tibet en kinesisk region med delvist selvstyre, men hvor ledelsen formelt hører under det kommunistiske parti i Beijing.
  • Tibetanerne derimod, anført af Dalai Lama, siger, at regionen er blevet koloniseret af Kina. Han mener desuden, at Tibet omfatter et større omrĂĄde, end det kineserne hævder.
  • Tibet er verdens højest beliggende land med en gennemsnitshøjde næsten fem kilometer over havoverfladen.
  • Kilde: BBC og Centraladministrationen i Tibet. /Ritzau/