Ekspert: Usandsynligt politiet har handlet på egen hånd i Tibet-sag

Når Jyllands-Posten kan afsløre, at Udenrigsministeriet er viklet ind i den såkaldte Tibet-sag, tyder meget på, at politiet ikke handlede på egen hånd, da protibetanske demonstranter blev stoppet under et kinesisk statsbesøg i 2012.

Sådan lyder det fra Jacob Mchangama, der er direktør i den juridiske tænketank Justitia.

Jyllands-Posten fortæller onsdag, at mails fra Udenrigsministeriet beskriver, hvordan kineserne var bekymrede for at ”tabe ansigt” i den såkaldte Tibet-sag.

Formuleringen er ordret den samme, der dukkede op i den hidtil hemmeligholdte ordre fra politiets ledelse om at fjerne tibetanske flag. Det skete efter tre år, hvor Folketinget havde fået at vide, at politiet ikke havde en generel forholdsordre om at gribe ind i ytringsfriheden ved at fratage demonstranter det tibetanske flag under den kinesiske præsidents besøg i 2012.

- For mig at se, viser det her, at det er usandsynligt, at det er politiet selv, der har fået den her idé at skride ind over for tibetanske flag og Kina-kritiske demonstranter, siger Jacob Mchangama.

Han mener, at det er påfaldende, at den samme formulering går igen hos både politiets ledelse og Udenrigsministeriet, og at det tyder på, at der har været en koordinering.

Men selvom sagen ifølge Jacob Mchangama har været oppe og vende på departementschef-niveau i Udenrigsministeriet, er der ikke tale om en ”smoking gun”, der viser, at der gik en ordre hele vejen ned gennem systemet, mener han.

Kan få konsekvenser

Præcist hvordan Udenrigsministeriet har givet kinesernes bekymringer videre i systemet er uvist, men en daværende kontorchef skriver i en mail, at ”man i relevant omfang” har ”videreformidlet den kendte kinesiske bekymring til danske myndigheder.”

Justitsminister Søren Pind har nedsat en undersøgelseskommission, der skal undersøge, hvad der er op og ned i sagen, og før resultaterne fra den foreligger, vil Jacob Mchangama ikke fælde dom over, hvad Udenrigsministeriets indblanding betyder.

Han tøver dog ikke med at give sit bud på, hvad der bør ske, hvis embedsmænd fra Udenrigsministeriet direkte har givet politiet ordre.

- Jeg mener ikke, at man kan fortsætte som ledende embedsmand, hvis man har givet en ordre om, at man skal gribe ind i danske borgeres ytrings- og forsamlingsfrihed, siger Jacob Mchangama.

En speciel sag

Viser det sig, at Udenrigsministeriet har givet bestemte instrukser til politiet, mener Jacob Mchangama ikke nødvendigvis, at der grundlæggende er noget galt med kulturen i ministeriet.

Han påpeger, at et kinesisk statsbesøg er specielt, og at der i andre europæiske lande har været eksempler, hvor kinesiske krav om censur er blevet imødekommet.

- Jeg tror, at man i Danmark har været ekstremt obs på at have gode økonomiske og politiske forbindelser til Kina, og så har man strakt sig længere end vores kultur og demokratiske retssamfund tillader. Det er slemt i sig selv, men jeg synes ikke, der er belæg for at sige, at det er en kultur i Udenrigsministeriet, siger han.

Du kan se hele interviewet med Jacob Mchangama i videoen over artiklen.

Tidslinje: Tibetsagen

  1. 2012

    1. Kinas Præsident besøger København

      Flere demonstranter og en journalist fra Ekstra Bladet tilbageholdes. 

      Seks personer anklager efterfølgende politiet for at nægte dem at flage med det tibetanske flag under besøget. 

      Under retssagen kommer det frem, at PET forud for besøget har advaret politiet om, at kineserne meget nødigt vil tabe ansigt under besøget. Læs mere her.

    2. Justitsminister i samråd

      Daværende justitsminister Morten Bødskov i samråd om sagen. Han afviser, at politiet var instrueret i at forhindre demonstranter i at vise det tibetanske flag.

  2. 2013

    1. Demonstranter fjernes ved nyt kinesisk statsbesøg

      Denne gang er det Kinas fjerdemægtigste mand, Yu Zhengsheng, der gæster Danmark. Politiet forklarer, at demonstranterne, der blev fjernet foran Amalienborg, blev fjernet af sikkerhedshensyn.

      Justitsminister Morten Bødskov kaldes igen i samråd.

    2. DUP frikender betjente for skade på demonstrant

      Den uafhængige politiklagemyndighed (DUP) frikender betjente for at forstuve skulderen på en kvindelig demonstrant under det kinesiske statsbesøg i 2013.

  3. 2014

    1. Afgørelse i retssag mod politiet

      Fem ud af seks demonstranter fra statsbesøget i 2012 taber retssag mod politiet.

    2. Én demonstrant vinder retssag mod politiet

      Én demonstrant, som blev frihedsberøvet ved demonstrationen i juni 2012, vinder retssag mod politiet i Københavns byret.

      Støtteforeningen og de seks demonstranter vælger at anke dommen til Østre Landsret.

       

  4. 2015

    1. Landsretten stadfæster afgørelse

      Østre Landsret stadfæster dommen fra Københavns Byret og fastslår, at Københavns Politi handlede ulovligt, da en fredelig demonstrant blev frihedsberøvet under Kinas præsidentbesøg i juni 2012.

      Politiet frifindes igen for at have optrådt ulovligt i fem andre tilfælde. Læs mere her.

    2. Justitsminister Søren Pind kaldes i samråd

      Enhedslisten kalder nuværende justitsminister Søren Pind i samråd, efter at landsretten fastslår, at flere forskellige politibetjente forskellige steder i København forhindrede aktivister i at flage med tibetanske flag under statsbesøget i 2012. 

      Justitsminister Søren Pind beder efterfølgende politiet redegøre for sagen. Læs mere her.

    3. Avis efterlyser betjente med foto

      Under overskriften "Hvem er de to betjente på billedet?" bringer Dagbladet Information et billede af to betjente, som det ifølge landsrettens dom ikke er lykkedes Københavns Politi at identificere.

    4. Betjent undsiger politiledelsen

      Efter Dagbladet Informations artikel den forudgående dag, står en af de betjente, der var med til at hindre borgere i at vifte med Tibets flag, frem i fagbladet Dansk Politi.

      Han modsiger ledelsens officielle meldinger på to områder. Dels var der tale om en ordre, da flag skulle fjernes. Og dels passer det ikke, at han og kollegerne ikke har kunnet identificeres, som det fremgår af landsrettens dom.

    5. Politiet anklager landsretten for fejl

      Københavns Politi går gennem advokat Flemming Orth ud og anklager Østre Landsrets dom i Tibet-sagen for at indeholde oplysninger, som er faktuelt forkerte.

      Det sker efter, en betjent har undsagt ledelsen forklaring om, at to betjente ikke var identificeret.

      - Det er ikke korrekt, at de ikke har været identificeret. Det er faktuelt forkert, siger advokat Flemming Orth fra kammeradvokatens kontor. Læs mere her.

    6. Politidirektør indbringer sagen for DUP

      Politidirektør Thorkild Fogde i Københavns Politi meddeler i en pressemeddelelse, at han har besluttet at indbringe sagen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

      Årsagen er, at der i forbindelse med ankesagen i Østre Landsret blandt andet blev fremlagt lydoptagelser og afgivet vidneforklaringer, der rejser tvivl om nogle af de oplysninger, som Københavns Politi tilbage i 2012 afgav til Rigspolitiet. Læs mer her.

    7. Politiet kommer med ny forklaring

      I et interview med Jyllands-Posten udtaler politiinspektør i Københavns Politi, Mogens Lauridsen, at man under det kinesisk statsbesøg i 2012 ikke fjernede Tibet-aktivister og deres flag af hensyn til den kinesiske præsident.

      Det var derimod for at beskytte demonstranterne mod præsidentens kinesiske sikkerhedsfolk, som gik bevæbnede rundt på ruten, fortæller han. Læs mer her.

    8. Politiklagemyndigheden går ind i sagen

      Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) oplyser i en pressemeddelse, at man finder mistanken i sagen tilstrækkeligt velbegrundet til at indlede en efterforskning mod Københavns Politi for misinformation af Folketinget.

      DUP skal nu undersøge, om der er sket tjenestemisbrug - og forsømmelse i sagen. Læs mer her.

    9. Nyt pressemøde

      Søren Pind indkalder til pressemøde i justitsministeriet. 

    10. Søren Pind nedsætter kommission

      På et pressemøde bekendtgør justitsminister Søren Pind (V), at der nedsættes en undersøgelseskommission til at klarlægge, hvad der er foregået i sagen. Samtidig bekræfter han, at der var en operationsbefaling fra politiet, som lød, at demonstranter ikke måtte være synlig for den kinesiske kortege.

Derfor er Tibets flag en rød klud i Kinas ansigt

Det tibetanske flag, som er forbudt i Kina, er blevet symbol på tibetansk fællesskab og protest med kineserne.

Her er en forklaring på, hvorfor Kinas præsident bliver vred, når han ser Tibets flag.

  • Kina har forbudt det tibetanske flag og censureret det, så det ikke må vises i landets medier.
  • Det tibetanske flag, som for nylig har fejret 100-års-jubilæum, er blevet symbol på tibetansk fællesskab og protest mod Kina.
  • Det tibetanske flag, som blev anvendt i den første halvdel af det 20. århundrede, er symbol på tibetansk fællesskab og protest. I dag bruges det fortsat af eksilregeringen.
  • Tibetanere og sympatisører er blevet retsforfulgt og straffet for at vise flaget.
  • Oprindeligt var flaget et militærflag. Seks røde stråler repræsenterer Tibets seks oprindelige klaner på flaget, der forestiller en sol over et sneklædt bjerg med to løver.
  • Tibets status er omstridt, og mange lande - herunder Danmark - tør ikke gå Kina imod og invitere Tibets åndelige leder, Dalai Lama, på besøg.
  • Lamaen har været i Danmark tidligere. Senest i februar i år, dog ikke på officielt besøg.
  • Ifølge Kina er Tibet en kinesisk region med delvist selvstyre, men hvor ledelsen formelt hører under det kommunistiske parti i Beijing.
  • Tibetanerne derimod, anført af Dalai Lama, siger, at regionen er blevet koloniseret af Kina. Han mener desuden, at Tibet omfatter et større område, end det kineserne hævder.
  • Tibet er verdens højest beliggende land med en gennemsnitshøjde næsten fem kilometer over havoverfladen.
  • Kilde: BBC og Centraladministrationen i Tibet. /Ritzau/