Venstrefløjen om dagpenge-forslag: Det er uholdbart

Idéerne om at indføre otte årlige karensdage og at sænke dimittendsatsen for dagpengemodtagere er mildt sagt ikke vokset i venstrefløjens have. Både Enhedslisten, SF og Alternativet vender tommelfingeren nedad til de to forslag fra Dagpengekommissionen.

– Alt tyder desværre på, at der er sket præcis det, vi frygtede og advarede imod. Nemlig at man lapper lidt på nogle af hullerne i systemet ved at forringe det ret markant andre steder, siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen til TV 2.

Hun kalder det ”uholdbart”, at man finder pengene ved at skabe et dårligere dagpengesystem for nyuddannede, men det undrer hende ikke.

– Kommissionen havde fået en bunden opgave, nemlig at finde løsninger på, at det er svært at optjene retten til dagpenge, og at det måtte koste nul kroner, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen, der ikke tøver med at placere ansvaret.

– Højrefløjen valgte sammen med Margrethe Vestager (R) at skære mange milliarder kroner på dagpengesystemet. Det har gjort det ringere. Det kan ikke komme bag på nogen.

Heller ikke Alternativets beskæftigelsesordfører Josephine Fock kan finde de rosende ord frem om de konklusioner, Dagpengekommissionen ifølge TV 2 Finans’ oplysninger vil komme med.

– Jeg er helt enig i, at det skal kunne betale sig at tage kortere jobs. Men som jeg læser det element med karensdagene, er det pisken frem for guleroden. Vi er meget imod, at man straffes for ikke at tage det arbejde, man har så svært ved at finde, siger hun.

SF: Der skal flere penge ind i systemet

Alternativet ønsker i stedet en model, hvor det altid giver ekstra dagpengeret at tage arbejde. Nærmest time for time. Den foreslåede sænkning af dimittendsatsen fra 82 til 78 procent kalder Josephine Fock for ”en kedelig vej at gå”.

– Vi vil gerne have at folk melder sig ind i a-kasserne. Jo lavere satsen er, desto større risiko er der for, at folk ikke melder sig ind. Og satsen for dimittender er i forvejen ikke fantastisk høj, lyder det fra Alternativets ordfører.

Hos venstrefløjens mindste parti, SF, er kritikken noget mere tilbageholden. Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge kalder begge forslag fra kommissionen for ”rigtig dårlige idéer”, men, siger han:

– Vi vil ikke afvise på forhånd, at der kan findes nogen penge i systemet. Vi vil heller ikke lægge os fast på, hvordan det skal ske eller hvor mange penge, der skal være, men det er helt afgørende for os, at det beløb kun er et mindre bidrag set i forhold til de ekstra penge, der kommer ind i systemet, siger han til TV 2.

Karsten Hønge er ikke på nuværende tidspunkt klar til at sige endegyldigt nej til forslagene.

– For os handler det om, hvor meget det fylder i den samlede pakke, som kommissionen kommer med, siger han.

Dagpengekommissionen kommer med alle sine anbefalinger den 19. oktober.

I korte træk...

TV 2 Finans erfarer, at hovedkonklusionerne i dagpengekommissionens kommende rapport lyder som følger: 

  • Lavere dagpenge-sats til nyuddannede. Fremover vil dimmitender få 78 procent af dagpenge-maksimum. I dag får de 82 procent af maksimum.
  • Kommissionen vil foreslå, at alle ledige risikerer to karensdage i slutningen af hvert kvartal. Altså op til otte dage om året uden dagpenge.
  • Hvis den ledige arbejder nok - omkring to uger hvert kvartal - så bortfalder karensdagene i dette kvartal.
  • Fagbevægelsen synes, det er for hårdt, og vil kun acceptere tre karensdage årligt.
  • Og så kan ledige, der har lidt småjobs, bruge disse til at forlænge dagpengeperioden fra to til maksimum tre år. Et halvt års arbejde kan forlænge perioden fra to til tre år.