Udenrigsministeriet blandes ind i betændt Tibet-sag

Pilen peger nu på, at det var Udenrigsministeriet, der satte gang i, hvad der i medierne nu blot kaldes for Tibet-sagen. Det skriver Jyllands-Posten i onsdagens avis.  

Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af mails fra ministeriet, der beskriver, hvordan kineserne var bekymrede for at ”tabe ansigt”.

Formuleringen er ordret den samme, der dukkede op i den hidtil hemmeligholdte ordre fra politiets ledelse om at fjerne tibetanske flag. Det skete efter tre år, hvor Folketinget havde fået at vide, at politiet ikke havde en generel forholdsordre om at gribe ind i ytringsfriheden ved at fratage demonstranter det tibetanske flag under den kinesiske præsidents besøg i 2012.

At Udenrigsministeriet havde fokus på, at besøget blev en succes, fremgår også af en vidneforklaring fra en vicepolitiinspektør i en byretssag. Han forklarede, at Politiets Efterretningstjeneste havde indskærpet, hvor vigtigt det var, at besøget blev en succes.

DF peger pĂĄ Udenrigsministeriet

Juraprofessor Elo Rytter ved Københavns Universitet siger til Jyllands-Posten, at dokumenterne tyder på, at politiet har fået instrukser udefra.

- Der har været et pres oppefra. Det her er klart et indicium på, at der har været et pres oppefra om, at besøget skulle blive en ”succes”, som så er givet videre til politiet, og som i sidste ende har spillet en rolle i forhold til, hvilke ordrer de menige politibetjente fik på gaden, siger Jens Elo Rytter til avisen.

Hvordan Udenrigsministeriet har videregivet kinesernes bekymringer videre i systemet er uvist, men en daværende kontorchef skriver i en mail, at ”man i relevant omfang” har ”videreformidlet den kendte kinesiske bekymring til danske myndigheder.”

Til avisen siger Dansk Folkepartis retsordfører Søren Espersen, at han er sikker på, at hele sagen startede i Udenrigsministeriet. 

Direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, siger det er vigtigt, at man ikke stirrer sig blind på politiet. 

Det er jo ikke nogen rygende pistol, men vi det er påfaldende, at lige netop den formulering går igen, og det gør det endnu mere vigtigt for kommissionen, at man ikke stirrer sig blind på politiet, men at man kigger opad, og der er Udenrigsministeriet et godt sted at kigge, siger han.

T2Toolbox embed

Derfor er Tibets flag en rød klud i Kinas ansigt

Det tibetanske flag, som er forbudt i Kina, er blevet symbol på tibetansk fællesskab og protest med kineserne.

Her er en forklaring på, hvorfor Kinas præsident bliver vred, når han ser Tibets flag.

  • Kina har forbudt det tibetanske flag og censureret det, sĂĄ det ikke mĂĄ vises i landets medier.
  • Det tibetanske flag, som for nylig har fejret 100-ĂĄrs-jubilæum, er blevet symbol pĂĄ tibetansk fællesskab og protest mod Kina.
  • Det tibetanske flag, som blev anvendt i den første halvdel af det 20. ĂĄrhundrede, er symbol pĂĄ tibetansk fællesskab og protest. I dag bruges det fortsat af eksilregeringen.
  • Tibetanere og sympatisører er blevet retsforfulgt og straffet for at vise flaget.
  • Oprindeligt var flaget et militærflag. Seks røde strĂĄler repræsenterer Tibets seks oprindelige klaner pĂĄ flaget, der forestiller en sol over et sneklædt bjerg med to løver.
  • Tibets status er omstridt, og mange lande - herunder Danmark - tør ikke gĂĄ Kina imod og invitere Tibets ĂĄndelige leder, Dalai Lama, pĂĄ besøg.
  • Lamaen har været i Danmark tidligere. Senest i februar i ĂĄr, dog ikke pĂĄ officielt besøg.
  • Ifølge Kina er Tibet en kinesisk region med delvist selvstyre, men hvor ledelsen formelt hører under det kommunistiske parti i Beijing.
  • Tibetanerne derimod, anført af Dalai Lama, siger, at regionen er blevet koloniseret af Kina. Han mener desuden, at Tibet omfatter et større omrĂĄde, end det kineserne hævder.
  • Tibet er verdens højest beliggende land med en gennemsnitshøjde næsten fem kilometer over havoverfladen.
  • Kilde: BBC og Centraladministrationen i Tibet. /Ritzau/