Støjberg om Levakovic-dom: På tide at stramme udvisningsregler

Uden direkte at kommentere dommen, tager integrationsminister Inger Støjberg (V) nu alligevel stilling til Levakovic-sagen på sin Facebook-profil.

- Som minister må jeg ikke kommentere konkrete retssager, så lad mig nøjes med at sige dette: Det er blevet tid til at stramme udvisningsreglerne. Sådan skriver integrations- udlændinge- og boligministeren efter Gimi Levakovic i dag slap for udvisning, da Østre Landsret besluttede at sigøjnerbossen ikke skal udvises af Danmark.

Opdateringen fra Inger Støjberg har på en time fået over 1000 likes og er blevet delt mere end 300 gange.

- Jeg synes, at det var en meget stor fejl, da socialdemokraterne i sin tid lempede reglerne. Nu håber jeg derfor, at jeg kan finde et flertal for at få strammet op igen, skriver Inger Støjberg desuden i et svar til en kommentar til Facebook-opslaget.

Gimi Levakovic blev idømt et år og seks måneders fængsel, samtidig med at han slipper for udvisning og får lov at blive i Danmark. Dermed ophævede landsretten den udvisning, som Levakovic blev idømt i byretten.

Henviser til menneskerettigheder

I byretten blev han i august kendt skyldig i besiddelse af en halvautomatisk Walther P38-pistol med 16 patroner samt for trusler mod en anden roma-famillie, som han lejede et værelse hos - pistolen var pakket ind i børnetøj, der var holdt sammen med hårelastikker.

Men nu har landsretten altså besluttet, at Gimi Levakovic kan blive i Danmark, og henviser til Menneskerettighedskonventionens artikel 8, der blandt andet siger, at ’ Enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance.’

En jura-professor vurderer overfor TV 2, at det ikke er sandsynligt, at anklagemyndigheden får lov at indbringe sagen for Højesteret, selv om byret og landsret er nået til to forskellige resultater i spørgsmålet om udvisning.

-  Jeg er mest tilbøjelig til at tro, at sagen ikke kommer til Højesteret. Med forbehold for, at jeg ikke kender alle hans domme og sager, så er han hverken dømt for narkosmugling, brandstiftelse eller drab, og man afvejer også kriminalitetens alvor, når man vurderer, om en sag skal gå hele vejen til Højesteret, siger siger juraprofessor Eva Smith efter, at den 46-årige kroatiske statsborger tirsdag fik Østre Landsrets afgørelse om, at han skal halvandet år i fængsel, men slipper for at blive udvist af Danmark.

Hvem er Levakovic?

  • Familien Levakovic kom til Danmark i begyndelsen af 1972.
  • Familien består i dag af omkring 50 personer, der bor i København og omegn.
  • Alle voksne i familien - på nær én - har én eller flere domme på straffeattesten.
  • Fem mænd fra familien Levakovic har i dag fået en udvisningsdom - alle afsoner stadig i danske fængsler.