Rødglødende Twitter under Løkkes åbningstale: 700 tweets i timen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen havde taleretten ved tirsdagens åbning af Folketinget, og i 39 minutter var hans stemme, det eneste man kunne høre i folketingssalen.

Han var dog langt fra den eneste folketingspolitiker, der fik ytret sig ved åbningen, for som ventet sad mange af politikerne i salen klar med deres mobiltelefoner og kommenterede talen undervejs på Facebook og særligt Twitter.

Livet på de sociale medier var da også meget hektisk under Lars Løkke Rasmussens tale, fortæller digital rådgiver Astrid Haug til TV 2.

- Der kom omkring 700 tweets i den time fra 12 til 13, og det var især folketingsmedlemmer, som var aktive der. Helt forventeligt sad oppositionen og skrev om, hvor dårlig talen var, og helt forventeligt sad Løkke og hans støttepartier og skrev om, hvor fantastisk en tale, det var.

- Så man kunne sådan set have skrevet mange af de her tweets på forhånd, fortæller Astrid Haug.

Men hvis kommentarerne er så forudsigelige og først og fremmest deles på Twitter – som mange danskere stadig ikke bruger – nytter det så overhovedet noget?

- Det er klart, at det der foregår på Twitter, det foregår i sådan et relativt lukket miljø – alle kan jo følge med, men der er ikke så mange danskere, der bruger Twitter.

- Men det spreder sig derfra til medierne, så det bliver til historier om, hvordan Løkke klarede sig, forklarer Haug og tilføjer:

- Det er også for partierne lidt en styrkeprøve på, hvad de kan fange hinanden på.

Få hele Astrid Haugs analyse i videoen ovenfor.

Øverst i artiklen kan du se et indslag, hvor politikere forklarer, hvorfor de tweeter så ivrigt – og herunder optagelser fra TV 2’s ekstra kamera, der ligeledes fulgte de tweetende politikere under talen:

Astrid Haug

  • Astrid Haug (1978) er selvstændig rådgiver og hjælper virksomheder og organisationer med strategisk brug af sociale medier. 
  • Formand for Dansk Kommunikationsforening og har udgivet to bøger om sociale medier på Gyldendal, senest "Sig du kan li' mig - indholdsstrategi for sociale medier".
  • Uddannet cand.mag. i medievidenskab og har de sidste ti år arbejdet med den nyeste udvikling indenfor sociale medier og politisk kommunikation.
  • Tidligere community manager på Berlingske med ansvar for sociale medier på redaktionen, pressechef i Københavns Kommune og på Christiansborg, særlig rådgiver i Kulturministeriet samt som frivillig kampagnemedarbejder for Demokraternes præsidentkandidat John Kerry i 2004.

Hvad er Folketingets åbning?

  • Det nye folketingsår er fastsat til at starte den første tirsdag i oktober. 
  • Det er bestemt via Grundloven, at Folketingsåret skal starte på dette tidspunkt.
  • Normalt går Folketinget på sommerferie efter Grundlovsdag 5. juni og samles først igen den første tirsdag i oktober klokken 12. Det er dog ikke en daseferie.
  • Åbningen betegnes som en festdag, og begivenheden bliver markeret på flere måder - heriblandt med deltagelse af de kongelige.
  • Torsdagen efter er der, traditionen tro, åbningsdebat i Folketingssalen. En debat, der typisk tager mange timer.