Ny stramning på vej: Regeringen vil fjerne smutvej til statsborgerskab

Selvom regeringen mandag opnåede politisk flertal for at skærpe kravene til udlændinge, der vil være danske statsborgere, vil den i det nye folketingsår forsøge at lave endnu en stramning.

Det fremgår af den aftale, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag indgik med Socialdemokraterne og partierne i blå blok, skriver Jyllands-Posten.

I det nye folketingsår vil regeringen rulle en lov tilbage, som gør det muligt for unge, der er født og opvokset i Danmark, at få statsborgerskab uden at opfylde sprogkrav og bestå videnstest.

Undtagelsen blev indført af Thorning-regeringen i sommeren 2014.

Den betød, at børn af udenlandske forældre fik en genvej til dansk statsborgerskab, hvis de havde boet i Danmark i 12 år, havde bestået folkeskolens afgangsprøve og ikke havde begået alvorlig kriminalitet.

I de tilfælde var en erklæring til Statsforvaltningen nok til at udløse statsborgerskab, hvis den blev indsendt, inden de fyldte 19 år.

Regeringen får støtte til stramningen af De Konservative. Partiet mener ikke, at der skal "gå automatik" i tildelingen af statsborgerskab.

Socialdemokraterne satser på et kompromis.

- I udgangspunktet støtter vi ikke, at man ophæver det helt. Vi mener, at der kan være mulighed for at lave andre løsninger end at ophæve det helt, siger indfødsretsordfører Astrid Krag til Jyllands-Posten.

Hun vil se regeringens konkrete forslag, før hun selv ønsker at være konkret.

Regeringens ønske om at fjerne genvejen for børn og unge af udenlandske forældre er ikke helt ny.

Det stod ifølge Information at læse i det indfødsretscirkulære, som dannede udgangspunkt for forhandlingerne om stramningerne i indfødsretsloven.