Sophie Løhde revses for orange sokker: - Du er en hykler

Torsdag lagde sundhedsminister Sophie Løhde (V) et billede af sig selv på Facebook. Ministeren var iklædt et par skrigorange sokker for at støtte kampagnen ’Depression Sucks’.

Billedet af de orange sokker og Sophie Løhde er efterfølgende blevet mødt af massiv kritik. Ministeren får verbale tæv fra flere sider og beskyldes for at være en hykler.

Det skyldes, at regeringen i finanslovsforslaget lægger op til at spare fire millioner kroner på selvmordslinjen ’Livslinien’.

De manglende penge vil betyde, at Livsliniens telefoner skal holde lukket om natten, og det er det, der har fået kritikkerne til at rase mod ministeren.

Oprør på Facebook: Hvad nytter orange sokker?

På Facebook kvitterer flere brugere med kritiske kommentarer til Sophie Løhdes billede.

Jan Aagaard Pedersen kalder ministeren dobbeltmoralsk.

- Efter at have skåret ned på blandt andet livslinien så er de strømper nok mere et udtryk for at moral er godt og dobbelt moral må jo så være dobbelt så godt ;-(, skriver han som kommentar til billedet.

Line Marvig Schmidt er heller ikke tilfreds med ministeren:

- Jeg tror vi er rigtig mange, der gerne vil vide, hvordan det du siger her harmonerer med annulleringen af bevillingen til den natåbne rådgivning hos Livslinjen? 

Vivi Holm Hansen kalder billedet hyklerisk.

- Hvor hyklerisk!! Hvis du bekymrer dig SÅ meget om folk der er ramt af depression, hvorfor har du så fjernet bevillingen til at Livslinien kan holde åbent om natten..? Fuldstændig tåbeligt, og så batter det sgu ikke meget at du render rundt i orange strømper.!!

Leonora Noa Minna kalder billedet for en ommer:

- Kikset opdatering, når I lige har valgt at lukke Livslinien - forebygger selvmords lovede bevilling til natteåbent... Ommer!

På Twitter florerer dette billede desuden. 

Kritik fra både blå og rød blok

Heller ikke fra politisk side går Sophie Løhde og regeringen fri af kritik, og Venstre-regeringen ser ud til at stå alene, når det handler om at finde opbakning til at spare de fire millioner kroner på selvmordslinjen.

De Konservatives sundhedsordfører, Mette Abildgaard, kan slet ikke se logikken i at spare penge på det område.

- Jeg kan ikke se, at man kan være mere udsat, end når man er kommet til det punkt, hvor man ikke længere tror på livet. Det er et helt forkert sted at spare.

- Det er ofte om natten, at frygten melder sig, og der er det bare afgørende, at vi har et tilbud til dem, siger hun til Ritzau.

Heller ikke blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, er begejstret.

- Kan vi forhindre folk i at begå selvmord ved at have en telefon åben om natten, hvor mange sårbare sjæle vil prøve at begå selvmord, så er det pengene værd, siger DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt til Ritzau.

Hos Enhedslisten mener man, at besparelsen kan koste menneskeliv. Sådan lyder meldingen fra partiets sundhedsordfører, Stine Brix, som selv har besøgt Livslinien flere gange, også om natten.

- Telefonerne ringer konstant. Der er et stort behov for, at nogen svarer de mennesker, som sidder alene med angst og selvmordstanker. Det er en besparelse, der kan koste liv, siger hun til Ritzau.

Regeringens forslag om at fratage Livslinen de fire millioner har desuden fået Livliniens stifter og bestyrelsesformand, Morten Thomsen, til at gå af i protest. Han er ikke i tvivl om, at besparelserne vil koste menneskeliv.

- Der vil være nogen, der ikke kan kæmpe igennem natten, fordi der ikke er nogen steder at gå hen, siger Morten Thomsen til TV 2.

Ministeren vil nu tage sagen op i satspuljekredsen

Ovenpå den massive kritik bløder sundhedsminister Sophie Løhde nu lidt op og melder sig  på banen med udmeldingen om, at sagen skal tages op i satspuljekredsen.

- Jeg har noteret mig, at flere af Folketingets partier er indstillet på at bevilge flere penge, udover de 6 millioner kr. vi i regeringen har sat af i vores finanslovsforslag, til Livslinien. Og jeg finder det helt naturligt, at vi tager sagen op i satspuljekredsen, ligesom vi aftalte sidste år, da vi blev enige om at sætte penge af til en ekstern evaluering af Livsliniens foreløbige erfaringer med natåbning, skriver hun på Facebook og uddyber:

- Er der penge til Livslinien: Ja. Skal der fortsat være natåbent: Ja. Hvis sats-partier er enige, så blir det let at lave aftale herom, skriver hun.