Hvordan skal de holde sig vågne i dag?

Følg folketingets åbning live på TV 2 NEWS og TV 2 PLAY her

I dag åbner Folketinget, og de danske politikere mødes traditionen tro på Christiansborg, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder sin åbningstale fra Folketingets talerstol.

Folketingets åbning kaldes også for demokratiets festdag, men der er naturligvis tale om en lidt anderledes fest, hvor det flere gange har vist sig svært at holde øjnene åbne.

TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, forventer da heller ikke, at åbningen bringer de store nyheder eller uforudsete hændelser.

- Lars Løkke Rasmussen har, siden han blev statsminister, gjort en dyd ud af, at der skal være rene linjer, der skal være orden, og der skal ikke komme store overraskelser, så længe han kan styre det, siger Anders Langballe.

Tag quizzen

I anledning af åbningstalen har TV 2 lavet en quiz, hvor du kan gætte, hvad der kommer til at ske i løbet af talen (tag quizzen her), og ét af spørgsmålene lyder, om en af de kongelige gæster i folketingssalen kunne tænkes at tage en lur under talen.

I klippet øverst kan du se Dronning Margrethe, der ser ud til at kæmpe en hård kamp under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens åbningstale i 2008.

Nederst i artiklen kan du se et interaktivt kort over, hvem der repræsenterer dig i Folketingets nye sammensætning – og herunder kan du se flere billeder af den royale familie under tidligere års åbningstaler:

Folketingets åbning 1999:

Socialdemokraternes statsminister Poul Nyrup Rasmussen holder åbningstale.

Socialdemokraternes statsminister Poul Nyrup Rasmussen holder åbningstale.

Folketingets åbning 2005:

Venstres statsminister Anders Fogh Rasmussen holder åbningstale.

Folketingets åbning 2011:

Socialdemokraternes statsminister Helle Thorning-Schmidt holder åbningstale.

Socialdemokraternes statsminister Helle Thorning-Schmidt holder åbningstale.

Interaktivt kort

Se, hvem der repræsenterer dig i folketingets nye sammensætning:

Hvad er Folketingets åbning?

  • Det nye folketingsår er fastsat til at starte den første tirsdag i oktober. 
  • Det er bestemt via Grundloven, at Folketingsåret skal starte på dette tidspunkt.
  • Normalt går Folketinget på sommerferie efter Grundlovsdag 5. juni og samles først igen den første tirsdag i oktober klokken 12. Det er dog ikke en daseferie.
  • Åbningen betegnes som en festdag, og begivenheden bliver markeret på flere måder - heriblandt med deltagelse af de kongelige.
  • Torsdagen efter er der, traditionen tro, åbningsdebat i Folketingssalen. En debat, der typisk tager mange timer.