Dansk-amerikanere raser: Nu skal vi betale for prøven igen

Udsigten til at måtte tage både dansk- og indfødsretsprøven om vækker harme hos nogle af de ansøgere, der havde gjort sig forhåbninger om snart at blive dansk statsborger.

Larry Feinberg, der er tidligere medlem af bestyrelsen for den danske afdeling af det partiet Demokraterne i USA, Democrats Abroad, er en af dem, der føler sig trådt på.

Han har opfordret mange af de amerikanere, canadiere og australiere, han kender i Danmark til at søge om statsborgerskab nu, hvor det er muligt at beholde sit oprindelige statsborgerskab samtidig med det danske.

– Nu er alle de mennesker – også mig selv – blevet gjort til grin for vores egne penge, fordi vi har søgt efter lovens bogstav. Vi må søge igen og betale for en ny prøve. Det kan ikke være rigtigt. Hvorfor skal man overhovedet overholde nogen love, når regeringen bare senere kan komme og lave dem om? Det giver jo ingen mening, siger han til TV 2.

72-årig: Jeg tvivler på, jeg når det

Mens Larry Feinberg har boet i Danmark i 30 år, har 72-årige Carol Stief set frem til sit danske statsborgerskab endnu længere. Hun kom hertil som 22-årig fra USA, og sendte sin ansøgning efter det blev muligt at være statsborger i to lande.

– Jeg fik 12 i både Dansk 2 og indfødsretsprøven og var til en samtale hos politiet, hvor jeg fik at vide, at jeg jo var så dansk, at det ikke kunne give nogle problemer. Det gør det så alligevel, siger hun til TV 2.

Carol Stief, der i øvrigt er mor til sangeren Bobo Moreno, som hun har med jazzmusikeren Bo Stief, tvivler nu på, at hun nogensinde når at blive dansk statsborger. Det skyldes ikke mindst, at man kun kan søge to gange årligt, og at sagsbehandlingen tager lang tid.

– Jeg synes det er hamrende uretfærdigt. Jeg kræver ikke at blive behandlet anderledes end alle andre, men jeg har boet her i 50 år, har arbejdet og bidraget til det danske samfund, siger Carol Stief.

Hun havde set frem til at kunne stemme ved folketingsvalg.

MInisterium: De kommer til at betale for en ny prøve

– Når man ikke har dansk statsborgerskab, kan man ikke rigtig deltage i den offentlige debat, siger hun.

TV 2 ville gerne have haft udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til at forholde sig til kritikken fra ansøgerne, men fra hendes pressemedarbejder lyder det, at ministeren ikke har mulighed for at kommentere sagen i aften. Det har heller ikke været muligt at træffe Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet oplyser dog til TV 2, at ansøgerne efter al sandsynlighed kun kommer til at betale for prøven i Dansk på niveau 3. Idet den nye indfødsretsprøve ikke er udviklet, vil den nuværende prøve stadig være i brug – og den har ansøgerne allerede taget.