Cheføkonom jorder Løkkes melding om topskat: Glemmer de rigeste

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nyeste melding om lempelser af topskatten får ikke topkarakter hos Cepos.

I et interview med Børsen mandag åbner Løkke op for at hæve grænsen for, hvornår der skal betales topskat til 750.000 kroner.

Men det er en dårlig idé ifølge Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

Det vil være meget bedre at sætte satsen for topskat ned, mener han.

 - Det kan selvfølgelig være politisk opportunt, men der er brug for, at også de højest lønnede får bedre incitament til at arbejde ekstra og mere produktivt, siger han i en skriftlig kommentar til Løkkes melding.

I regeringsgrundlaget optræder en lempelse af skattesatsen som et af målene, men den idé har fået en lunken modtagelse på Christiansborg.

 Ved at hæve grænsen for topskatten i stedet for at sænke skatteprocenten kan Løkke måske alligevel få lavet en skattereform med et bredt flertal, skriver Børsen.

- Det ville være klogt at gøre noget ved topskatten. Der, hvor det rigtigt betyder noget, er for folk med pænt store, men ikke ekstravagante, lønninger, siger Løkke til Børsen.

Men her glemmer Løkke de personer, som tjener over trekvart million kroner, mener Mads Lundby Hansen.

- Løkke indikerer, at det giver mest mening at lette marginalskatten for personer, der tjener under 750.000 kroner. Det er jeg ikke enig i.

Meget taler for, at personer med høje indkomster har bedre mulighed for at reagere på lavere marginalskat. Det kan være overlægen, der selv kan bestemme om han tager et bijob på privathospitalet, siger Mads Lundby Hansen.

Topskatten er i dag på 15 procent af indkomsten over 459.000 kroner om året.

Kommentator: Vil løse en gordisk knude

Kristeligt Dagblads politiske redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen, mener, at Løkkes udmelding er et forsøg på at forene alle regeringens støttepartier.

- Det her er en slags prøveballon, fordi han har den gordiske knude, han skal have løst, hvor både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance skal kunne enes om en skattereform.

I videoen over artiklen kan du høre Kristeligt Dagblads politiske redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen, uddybe sin analyse af Løkkes udmelding.

Så meget betaler danskerne i topskat

- Topskatten betales af danskerne, der tjener 459.200 kroner eller mere, efter at arbejdsmarkedsbidrag er trukket fra.

- Topskatten er på ekstra 15 procent af lønnen over 459.200 kroner.

- Cirka 506.000 danskere betaler topskat. Det svarer til ti procent af alle skatteydere.

- I forhold til 2014 er topskattegrænsen 10.000 kroner højere i 2015.

- Staten ventes at få et topskatteprovenue på over 15 milliarder i 2015.

- Cirka 120.000 danskere har en indtægt på over 750.000 kroner om året og vil derfor ikke få en lettelse, hvis topskattegrænsen hæves i stedet for, at topskatteprocenten sænkes.

- Knap 1,5 millioner danskere har en indtægt på mellem 300.000 og 500.000 kroner. 

Kilder: Skatteministeriet og Børsen

/ritzau/