DF afviser regeringen: Kontanthjælpsmodtagere har ret til ferie

Det er en dårlig idé, når regeringen foreslår at sløjfe fem ugers ferie for kontanthjælpsmodtagerne.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Regeringen lagde fredag op til at afskaffe en aftale fra 2012, som giver kontanthjælpsmodtagere ret til fem ugers ferie, når de har modtaget kontanthjælp i 12 sammenhængende måneder.

I stedet foreslår beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) , at kontanthjælpsmodtagere kan få en friperiode på en måned, hvor de ikke er omfattet af rådighedsforpligtelsen. Det gælder dog kun for kontanthjælpsmodtagere, der er i et aktiveringsforløb på mindst 12 måneder.  

- Jeg siger nej til det, for jeg kan ikke se, det har noget formål. Så jeg går ud fra, at de piller det forslag ud, siger Bent Bøgsted.

Dansk Folkeparti var selv med til at indføre den nuværende ordning, da Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister i 2012, og den mener Bent Bøgsted er vigtig at holde fast i.

- Kontanthjælpsmodtagere skal have ret til at holde ferie. De skal også lige have tid til at tage sig af deres børn, ellers får vi måske lidt for mange børn, der har problemer. Hvem skal de holde ferie med? siger Bent Bøgsted, der ikke kan se, hvordan regeringen kan finde ti millioner kroner i besparelse, når den samtidig foreslår en friperiode for rådighedsforpligtelsen.

Tror pengene kan bruges bedre andre steder end skattelettelser

Generelt vil Bent Bøgsted gerne have flere konkrete beregninger på, hvad regeringens foreslåede ændringer af kontanthjælpssystemet kommer til at betyde. Dem afventer han i øjeblikket fra beskæftigelsesministeren.

Han mener, at fredagens præsentation udgør et godt forhandlingsgrundlag, men at der både er ”godt og skidt”, som han siger.

Et af de steder, hvor Bent Bøgsted kan se uenigheder, er hvad de 515 millioner kroners provenu skal bruges til. Regeringen vil bruge dem til skattelettelser i bunden, men det er Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører ikke sikker på er den bedste idé.

- Det kommer an på, hvor de lægger snittet henne. Det kunne også være, at kontanthjælpsmodtageren, pensionisten og førtidspensionisten skulle have en skattelettelse i bunden. Men jeg tror nok, at vi måske i Dansk Folkeparti kunne finde noget andet at bruge pengene bedre til, siger Bent Bøgsted og nævner selv sundheds- og ældreområdet.

- Men det vil jeg trygt overlade til mine finansfolk at finde ud af.

Regeringen skal i den kommende tid forhandle kontanthjælpsreform med Folketingets partier.

Se hovedpunkterne her

 - Nyt kontanthjælpsloft sætter en grænse for, hvor meget man samlet kan modtage i ydelser fra det offentlige. Loftet fastsættes med udgangspunkt i, at der skal være en større forskel i den disponible indkomst mellem at modtage kontanthjælp suppleret med andre offentlige ydelser og være i beskæftigelse.

-  225-timers regel: Kontanthjælpsmodtagere skal dokumentere 225 timers ordinær, ustøttet beskæftigelse inden for det seneste år på kontanthjælp for fortsat at kunne modtage fuld ydelse.

- Harmonisering af ungeydelserne, så kontanthjælpen til personer under 30 år med en erhvervskompetencegivende uddannelse reduceres til satsen for uddannelseshjælp.

- Afskaffelse af retten til ferie for kontanthjælpsmodtagere, der har været 12 sammenhængende måneder i kontanthjælpssystemet.

- Samlet skønnes de fire forslag på langt sigt at styrke de offentlige finanser med omkring 515 millioner kroner.

Kontanthjælpsloft rammer 22.800 personer

Regeringens nye kontanthjælpsloft sætter en grænse for, hvad man samlet set kan modtage i ydelser fra det offentlige.

Udgangspunktet er, at der skal være større økonomisk gevinst ved at tage et lavtlønsjob. Ifølge regeringen vil det nye kontanthjælpsloft ramme 22.800 fuldtidspersoner økonomisk. Se her, hvad loftet er for de forskellige grupper af kontanthjælpsmodtagere:

- Kontanthjælpsloft for enlige uden børn: 13.121.

- Kontanthjælpsloft for enlige forsørgere med et barn: 15.319.

- Kontanthjælpsloft for enlige forsørgere med to børn eller flere: 15.674.

- Kontanthjælpsloft for samlevende og gifte uden børn: 10.849.

- Kontanthjælpsloft for samlevende og gifte med et barn: 14.416.

- Kontanthjælpsloft for samlevende og gifte med to børn eller flere: 14.416.

- Et nyt kontanthjælpsloft skønnes at give et provenu på cirka 370 millioner kroner om året til statskassen.

Kilder: Beskæftigelsesministeriet