Overblik: Sådan ser regeringens finanslovsforslag ud

Tirsdag formiddag fremlægger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) regeringens finanslovsforslag. Udspillet har fået titlen 'Stramme rammer - klare prioriteter'.

Titlen antyder, at der er besparelser på vej, og som udspillet ser ud nu, så er der udsigt til en statsgæld på 555 milliarder kroner ved udgangen af 2016. Det er en stigning på 100 milliarder siden 2014. 

Finanslovsforslaget styrker de offentlige finanser med fem milliarder kroner. Pengene afsættes blandt andet til sundhed, lavere afgifter og politi. 

Herunder kan du få et overblik over regeringens finanslovsforslag. 

  1. Flere penge til sundhedsområdet

    Der afsættes 2,4 milliarder kroner til sundhedsområdet i 2016.

     

     

  2. Pulje til særligt prioriterede indsatser

    En pulje på 1,7 milliarder kroner afsættes til særligt prioriterede indsatser, deriblandt politiet. Politikerne skal i efteråret forhandle en flerårig aftale på plads.

     

  3. Skæring i ulandsbistanden

    En stor del af forslaget finansieres ved at skære i ulandsbistanden. Ulandsbistanden skæres til 0,7 procent af bruttonationalindkomsten, BNI. Den nuværende ulandsbistand ligger på 0,87 procent af BNI. Forslaget om at nedsætte ulandsbistanden gør, at Danmarks ulandsbistand vil stemme overens med FN's målsætning for medlemslandende. Dette frigør 2,3 milliarder kroner i 2016. 

     

     

  4. Penge til ny vækstpakke

    Finanslovsforslaget lægger op til en vækstpakke, hvor der årligt afsættes 150 millioner kroner fra 2016-2019. Pengene skal bidrage til at hele landet får en del i fremtidige opsving. 

  5. Landbruget styrkes

    Der afsættes 75 millioner kroner årligt i perioden 2016- 2019 til fødevare- og landbrugsinitiativer. Pengene skal gøre det nemmere at drive landbrug.

     

  6. Penge afsættes til ny erhvervsbeskatningsreform

    570 millioner kroner årligt vil blive afsat til en erhvervsbeskatningsreform samt forbedring af rammer for generationsskifte af virksomheder. Heraf stammer de 510 millioner fra de senere års vækstaftaler.

     

     

  7. Afskaffelse af NOx-afgift fra 1. juli 2016

    Afskaffelsen af NOx-afgiften vil medføre afgiftslettelser på 240 millioner kroner. Udover NOx-afgiften vil regeringens finanslovsforslag annullere den reklameafgift, som endnu ikke er trådt i kraft. Hvis det sker, vil det betyde en yderligere afgiftslettelse på 180 millioner kroner. 

     

  8. Bedre rammevilkår for familieejede virksomheder

    Regeringen vil hente 600 millioner kroner mindre ind i skat fra overdragelse af unoterede aktier. Det skal ifølge regeringen være med til at styrke og sikre gode vilkår for familieejede virksomheder. 

     

     

  9. Bevillinger til forskning beskæres

    Forskningsbudgettet beskæres, så det ud udgør 1,01 procent af BNP i 2016. Det frigiver cirka 1,4 milliarder kroner i 2016. 

     

  10. Boligydelse beskæres

    Finanslovsforslaget lægger op til mindre hjælp til at betale huslejen. Regeringen vil spare 110 millioner kroner på boligydelsen næste år. Det beløb bil stige til 590 millioner kroner i 2020.