Hjort om V-forslag: Det vil udløse ramaskrig på venstrefløjen

Der er penge til de ældre og sundhedsområdet og lettelser til landbrugssektoren, når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V)  tirsdag fremlægger regeringens finanslovsforslag. 

Til gengæld vil regeringen sløjfe SR-regeringens stort anlagte børneudspil, der skulle sikre flere pædagoger i daginstitutionerne. Det skriver Berlingske mandag. 

-  Den tidligere regering udstedte en række løfter, som der ingen økonomisk dækning var for. Der er vi nødt til at prioritere. Vi prioriterer sundhed og kernevelfærd. Ældreområdet. Så vi er nødt til at gennemføre nogle besparelser på ulandsbistanden. Vi skal finde krone til krone-finansiering, der er ingen gratis penge, siger finansministeren til TV 2. 

Spare to milliarder ekstra 

Claus Hjort Frederiksen lægger op til en ekstra stramning af det nationale budget på to milliarder kroner for at holde underskuddet på statens husholdningsbudget under de tilladte 0,5 procent af BNP.

Med den ekstra besparelse vil underskuddet ende på 0,4 procent af BNP i 2016. 

- Den tidligere regering har jo balanceret økonomien af på kanten af det krav, der er i budgetloven om, at underskuddet kun må være 0,5 procent. Derfor er vi nødt til at bringe os i stikker afstand af det underskud. Udover de tre milliarder, vi konstaterede, der ikke var til rådighed ved kasseeftersynet, så er vi nødt til finde yderligere to milliarder, siger Claus Hjort Frederiksen. 

Stramme rammer - klare prioriteter

De forestående finanslovsforhandlinger bliver benhårde, nu hvor der pludselig skal spares to milliarder ekstra, bebuder finansministeren. Der skal prioriteres skarpt. 

Finanslovsforslaget får titlen 'Stramme rammer - klare prioriteter'. Udover de allerede nævnte prioriteringer indeholder forslaget nye initiativer for at skabe vækst i landets yderområder. 

En del af forslaget er også at skære i bevillingerne til forskning. Udviklingsbistanden vil blive skåret ned til 0,7 procent af BNI, og SR-regeringen kan også glemme løftet om afgiftsfritagelse for elbiler.

Ramaskrig på venstrefløjen

Claus Hjort Frederiksen kalder det "modige valg". 

- Jeg er helt sikker på, at det her vil udløse et ramaskrig på venstrefløjen, som vil råbe og skrige og anklage os for at skære helt ind til benet. Men det ændrer altså ikke ved, at vi lægger meget vægt på at være ansvarlige og på at skabe balance i økonomien. Vi kan kun sikre kernevelfærden ved at lave de nødvendige prioriteringer og gøre op med tanken om en offentlig sektor støbt i cement, hvor intet kan laves om, siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske. 

Det er kommet frem om regeringens finanslovsudspil "Stramme rammer - klare prioriteter":

  • Ældreområdet tilføres penge.
  • Sundhedsområdet tilføres penge.
  • Lettelser for landbrugssektoren.
  • Initiativer iværksættes for at skabe vækst i landets yderområder.
  • Den forhenværende regerings aftale på børneområdet rulles tilbage. Ordningen skulle blandt andet sikre flere pædagoger i institutionerne.
  • Bevillinger til forskning beskæres.
  • Afgiftsfri el-biler droppes.
  • Udviklingsbistanden skæres ned til 0,7 procent af BNI.
  • Samlet slankes det nationale budget i udspillet med fem milliarder kroner.'

Kilde: Berlingske