Politikere går fri: Det sagde de om boghandleren fra Brønshøj

Mange havde meninger om sagen om boghandleren fra Brønshøj, Sam Mansour. Ikke mindst seks politikere, der både før og efter dommen var hurtige til at ytre deres holdninger om sagen. Det drejer sig om tre medlemmer af Dansk Folkeparti: Pia Kjærsgaard, Peter Skaarup og Martin Henriksen, Venstres Inger Støjberg og Karsten Lauritzen samt socialdemokraten Trine Bramsen.

Først i kommentarfeltet var Pia Kjærsgaard. Klokken 9.45 – altså så snart Retten på Frederiksberg havde kendt Sam Mansour skyldig – skrev hun følgende på sin Facebook:

– Det er godt, at Said Mansour endnu engang er blevet dømt for at opfordre til terror. Det var på sin plads. Men nu venter vi på straffens længde – og frem for alt på at finde ud af, om al-Qaeda-sympatisøren denne gang får frataget sit statsborgerskab og bliver udvist af Danmark. Hvis vi ikke skal være fuldstændig til grin, så må han ud!

Inger Støjberg fulgte efter klokken 15.31.

– Jeg håber inderligt, at Sam Mansour (boghandleren fra Brønshøj) får frataget sit statsborgerskab og bliver udvist. Det kan godt være, at han på papiret er dansker, og i alt for mange år har nydt godt af det danske samfunds beskyttelse og goder, men rigtig dansker er han ikke. Han har tværtimod modarbejdet vore værdier og opfordret til terror i en totalitær ideologis navn, skrev hun på Facebook.

Kjærsgaard: "Jeg har ret til at mene noget"

Først 18.15 faldt der dom i sagen. Efter domsafsigelsen var Pia Kjærsgaard klar med en frisk kommentar på Facebook.

– Det er utroligt, at Said Mansour kun har fået fire år, og at han oven i købet får lov til at blive i Danmark. Hvornår får man så frakendt sit statsborgerskab? Der var stor uenighed i nævningetinget, hvor syv stemte for, at han skulle beholde sit statsborgerskab, og fem imod. Jeg håber, at sagen går om!

Og senere samme dag tilføjede hun:

– Jeg er er folketingspolitiker og har ret og pligt til at sige, at hvis ikke retten er klar nok om, hvorvidt man kan fratage statsborgerskab for sådan en person, så er jeg som folketingspolitiker virkelig berettiget til at kigge på det her, forsøge at blande mig og forsøge at skærpe loven, skrev Pia Kjærsgaard.

Tredje og sidste kommentar fra hende faldt dagen efter.

– Jeg synes, vi er til grin, og at det danske demokrati har spillet fallit. Vi er fuldstændig til grin på en sørgelig måde, og det er oprørende.

Dagen efter domafsigelsen var Martin Henriksen fra Dansk Folkpearti også på banen:

– Dommen over Said Mansour er og bliver en skandale. Han burde have frataget sit danske statsborgerskab. Det er logik for burhøns. Sådan er det. Det er ubehageligt at opleve, hvordan retssystemet først træffer en afgørelse, som reelt holder hånden over en person, der flere gange er dømt for at overtræde de danske terrorparagraffer, for derefter at komme med noget der minder om en trussel rettet mod folkevalgte politikere. Det er over grænsen, og tjener ikke retssystemet til ære, og jeg frygter at en så klodset fremgangsmetode svækker danskernes tillid til at retssystemet fungerer optimalt”.

Desuden udtalte han, at han agter at fastholde sit synspunkt, uanset hvad retspræsidenten siger, for ”det forventer DF’s vælgere, og rigtig mange danskere, og det er altså dem, der udgør kernen i vores folkestyre. Det skal alle, også en retspræsident have dyb respekt for”.

Bramsen: Han har intet at gøre her

Peter Skaarup kom også på banen efter domsafsigelsen:

– Han har forbrudt sig imod det at bo og leve og nyde beskyttelse i Danmark, og det skal have konsekvenser. For mig at se: Klar udvisning, uanset om han har et dansk statsborgerskab at falde tilbage på eller ej.

Socialdemokraternes Trine Bramsen gav udtryk for, at Sam Mansour ikke burde blive i landet.

– Mennesker der begår så grov kriminalitet, og som opfordrer til terror, de har intet at gøre i Danmark, sagde hun til DR.

Endelig var også Venstres Karsten Lauritzen på banen.

– I det her tilfælde lader det til, at Mansour ikke en gang ville blive statsløs, fordi han har et andet statsborgerskab. Derfor er det ret uforståeligt, at man ikke slår til, når man kan. Han er dømt for terror to gange, fastslog han.