Peter Lautrup-Larsen: Løkke spiller på to heste - og lykkes med det

Tirsdag blev EU's justits- og indenrigsministre enige om en fordeling af 120.000 flygtninge, så unionen nu har fordelt 160.000 flygtninge i alt.

Onsdag er det så regeringsledernes tur til at holde EU-topmøde i Bruxelles, og inden statsminister Lars Løkke Rasmussen kører i lufthavnen, skal han have et mandat med fra Folketingets partier. Venstre-regeringen har udtrykt støtte til ordningen og lovet at tage 1000 ekstra flygtninge.

- Løkke er på sikker grund med ja-partierne i Folketinget, særligt med socialdemokraterne, siger TV 2's politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Spiller på to heste

Til gengæld er Løkkes traditionelle blå flertal splittet, når det kommer til fordelingen. Dansk Folkepartis retsordfører Søren Espersen kalder eksempelvis EU's aftale for 'pistol-demokrati'.

- Løkke spiller på to heste med EU-flertallet på den ene side og det indenrigspolitiske flertal på den anden. Og indtil videre går det egentlig meget godt, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

Han forventer, at statsministeren, ikke mindst for at tækkes Dansk Folkeparti, vil sætte fokus på at styrke EU's ydre grænser.

- Den del vil DF være rørende enige i.

Vand på DF's mølle

Sædvanligvis er der enstemmigt flertal i EU om så store beslutninger som fordelingsnøglen. I det her tilfælde stemte fire lande - Ungarn, Tjekkiet, Rumænien og Slovakiet - imod, og det er vand på DF-møllen forud for den danske afstemning om retsforbeholdet til december.

- DF vil sige, at de store lande rotter sig sammen, og at vi risikerer at ligge under for det, hvis vi ikke har forbeholdet, spår Peter Lautrup-Larsen.

Han fastslår desuden, at det er virkeligheden for en så smal regering at søge flertal forskellige steder.

- Løkke skal sidde på to stole, og han skal passe på ikke at sætte sig imellem dem. Han tager til Bruxelles med ét budskab, og så er virkeligheden en anden, når han kommer hjem.