Professor om Holst-sag: Det er lige pĂĄ kanten

NĂĄr man som embedsmand sender e-mails pĂĄ vegne af sin politiske chef under en valgkamp, sĂĄ balancerer man lige pĂĄ kanten af hvad man kan som embedsmand.

Det vurderer Carsten Henrichsen, der er professor i forvaltningsret og leder af Center for Offentlig Regulering og Administration ved Københavns Universitet.

Spørgsmålet er så i hvilket omfang, og det vil være afgørende for hvorvidt Carsten Ingemann gik for langt, da han som ansat i Region Syddanmark sendte e-mails på vegne af daværende regionsrådsformand og senere forsvarsminister Carl Holst (V) under valgkampen.

– Embedsmænd bør ikke bistå med at sikre, at deres politisk foresatte kan blive valgt til Folketinget (eller by- eller regionsrådet), lige så lidt som embedsmænd bør arbejde for at sikre, at den siddende regering kan fortsætte, forklarer han i en e-mail til TV 2.

Carsten Henrichsen ønsker ikke at gå ind i den konkrete sag, men siger om reglerne generelt:

– Grænserne for embedsmænds rådgivning og bistand beror på uskrevne regler. Der findes ingen love, der fastætter disse grænser, uddyber Carsten Henrichsen, der fastslår at de uskrevne regler har samme virkning som egentlige love.

Embedsmænd består - ministre forgår

Reglerne udspringer af det gamle princip om at embedsmænd består, mens ministre forgår. Eller sagt på en anden måde: At embedsværket ikke agerer politisk, men derimod neutralt. Og endelig er der hensynet til at sikre en fair balance mellem regeringen og oppositionen.

– I dette tilfælde, hvor et medlem af oppositionen sikrer sig bistand fra embedsværket i regionen, får det hensyn en anden og videregående betydning som et hensyn til at sikre en generelt fair balance mellem valgkampens kandidater, siger han.

Principperne for det neutrale embedsværk i ministerier og styrelser kan ifølge Carsten Henrichsen overføres på regionerne. I en betænkning fra 2004 præciseres det, at det har ” særlig betydning, når der er udskrevet folketingsvalg, og der bør derfor udvises særlig opmærksomhed med henblik på at sikre, at embedsværkets bistand både er og fremtræder partipolitisk neutral”. Her bør man altså være ekstra forsigtig.

– Embedsmænd må ikke yde en rådgivning og bistand til deres politisk foresatte, der rækker ud over, hvad der er påkrævet for, at den foresatte kan udøve sine funktioner. Eneste forbehold er, hvad der kan betegnes som bistand til rent praktiske formål, eksempelvis koordinering af den politiske leders opgaver og dennes kampagnearrangementer, siger Carsten Henrichsen.

Mens Carsten Henrichsen ikke vil forholde sig til, om den daværende personlige assistent Carsten Ingemann i sin rolle som ansat har forbrudt sig mod reglerne, går lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, det skridt videre.  

- Det er ulovligt og i strid med reglerne for, hvad embedsmænd mĂĄ bruge deres arbejdsindsats pĂĄ. Det ville give en særlig mulighed for de siddende politikere til at fĂĄ hjælp til deres valgkamp, siger han.Â